Comandantul Batalionului care s-a întors vineri din Irak a murit într-un accident rutier

Locotenent-colonelul Ştefan Bălan, comandantul Batalionului 280 Infanterie Mecanizată, care a revenit, vineri dimineaţă, din Irak, unde a participat la misiunea Antica Babilonia IV, a murit în urma unui accident rutier petrecut în apropierea localităţii buzoiene Râmnicu-Sărat.

Alături de el şi-a pierdut viaţa şi soţia sa, Maricica, iar fiica lor, Andreea-Irina, de 14 ani, se zbate între viaţă şi moarte la spital.

Ştefan Bălan (39 de ani) conducea o Skoda Octavia. Din primele cercetări se pare că a adormit la volan şi a intrat în coliziune cu un Volkswagen Golf, pe E 85, la un kilometru după ieşirea din Râmnicu-Sărat. Şoferul Volkswagen-ului Golf este şi el în stare gravă la spital.

Militarii care s-au întors vineri împreună cu Ştefan Bălan şi-au văzut comandantul murind în România, după 6 luni de misiune grea în Irak. În momentul accidentului, ei mergeau în spatele autoturismului condus de Bălan, într-un autocar.

Ultimii 30 de militari din Batalionul 280 Infanterie Mecanizată Focşani au revenit vineri dimineaţa din Irak, aeronava militară aterizând la ora 9.30 pe aeroportul Otopeni.

‘ÃŽn cadrul unei astfel de misiuni sunt ÅŸi momente mai grele ÅŸi mai uÅŸoare, dar important este că am reuÅŸit să trecem peste toate ÅŸi să ne îndeplinim misiunea conform mandatului Parlamentului ÅŸi ordinelor primite. DeÅŸi zona în care am fost trimiÅŸi a avut un grad de securitate mai mare, am avut ÅŸi un moment mai dificil când militarii noÅŸtri au fost atacaÅ£i cu mijloace explozive improvizate, dar pregătirea realizată înainte de misiune a determinat să nu avem pierderi umane sau pagube materiale’ – au fost ultimele cuvinte pe care lt.col. Åžtefan Bălan le-a adresat în faÅ£a militarilor pe care i-a condus.

Cei 450 de militari din Batalionul 280 Infanterie au participat timp de ÅŸase luni la operaÅ£iunea comună italiano-română ‘Antica Babilonia VI’, având centrul de operaÅ£iuni în Camp Mitica, lângă Nassiryah. Ei au executat aproximativ 1.500 de misiuni de patrulare ÅŸi escortă, de pază, de pregătire a structurilor militare irakiene, pentru realizarea unui climat de pace ÅŸi stabilitate în această zonă.

Pe data de 3 august, la Batalionul 280 Infanterie urma să aibă loc ceremonialul de sosire acasă a militarilor focşăneni din Irak.

Adauga un comentariu

*