Băsescu pus la zid

Membrii conducerilor celor două Camere ale Parlamentului l-au atacat dur pe preşedintele Băsescu, aşa cum rezultă din stenograma şedinţei Birourilor Permanente, care relevă că cel mai vehement s-au manifestat preşedinţii PC şi PSD, care nu sunt lideri de grup şi nici membri ai Birourilor.

parlament romaniaPotrivit stenogramei, în cadrul discuţiilor referitoare la procedura legală în cazul demisiilor şefilor de servicii secrete, liderul PSD, Mircea Geoană, a invocat posibilitatea suspendării din funcţie a preşedintelui, în timp ce liderul PC, Dan Voiculescu, a acuzat tendinţele dictatoriale ale acestuia.
Mircea Geoană le-a spus membrilor Birourilor Permanente că decizia lui Băsescu de a condiÅ£iona numirea noilor ÅŸefi de servicii secrete de aprobarea legilor siguranÅ£ei naÅ£ionale a fost „unul dintre cele mai grave ÅŸi impardonabile gesturi antidemocratice”, ce pot fi gândite într-o Å£ară normală.

„ÃŽntr-o Å£ară cu democraÅ£ie consolidată, preÅŸedintele României, probabil că ar fi intrat imediat pe o procedură de Curte ConstituÅ£ională ÅŸi un început de empeachement, pentru că aÅŸa ceva nu se face. Este o lipsă de respect elementar faţă de separaÅ£ia puterilor în stat”, a declarat Geoană, în spatele uÅŸilor închise.

El a mai vorbit despre încercarea de „ÅŸantaj constituÅ£ional” a preÅŸedintelui Traian Băsescu, ÅŸantaj care este inacceptabil într-o democraÅ£ie. „Va trebui să-i arătăm preÅŸedintelui României care este locul său.

Cu respect, nu are dreptul să ne sugereze termene limită ÅŸi ultimatumuri date Parlamentului”, se mai arată în stenogramă. Liderul pesedist mai susÅ£ine că trebuie evitat un război frontal între Palatul Cotroceni ÅŸi Parlament, în condiÅ£iile în care preÅŸedintele va intra într-un fel de grevă ÅŸi va refuza să îşi îndeplinească atribuÅ£iile de numire a ÅŸefilor de servicii secrete.

Încă de la începutul şedinţei, liderul conservator Dan Voiculescu l-a atacat şi el extrem de dur pe preşedintele Traian Băsescu, pe care l-a acuzat că refuză să îşi îndeplinească atribuţiile constituţionale de numire a şefilor de servicii, de şantaj şi imixtiune în treburile parlamentului.

„Noile manifestări de comportament abuziv din partea preÅŸedintelui în funcÅ£ie reprezintă ÅŸi expresii ale strategiei sale, tot mai vizibile, de acaparare a puterii, de subminare a echilibrului puterilor în stat, consfinÅ£it prin ConstituÅ£ie, în scopul instaurării unui regim dictatorial”, se arată în stenograma ÅŸedinÅ£ei Birourilor Permanente.

El a fost susÅ£inut ÅŸi de preÅŸedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, care s-a erijat într-un apărător al statului de drept la care ar fi atentat preÅŸedintele Traian Băsescu. Liderul peremist a susÅ£inut că ÅŸefii serviciilor secrete sunt „victimele puseelor dictatoriale” ale ÅŸefului statului, care a acÅ£ionat la „mânie” ÅŸi ar fi impus demisia celor trei directori de la SRI, SIE ÅŸi de la DirecÅ£ia de InformaÅ£ii a ministerului de interne.

Pe aceeaşi poziţie s-a situat şi liderul deputaţilor liberali Crin Antonescu, care a susţinut că preşedintele uită că parlamentul este putere suverană, gestul său de a condiţiona îndeplinirea atribuţiilor de adoptarea legilor securităţii naţionale fiind extrem de grav. Antonescu l-a criticat dur pe şeful statului pentru că a indus ideea potrivit căreia parlamentul ar fi vinovat de fuga lui Omar Hayssam, deoarece nu a adoptat legile securităţii naţionale.

În schimb, preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, a avut o atitudine mai rezervată, optând pentru trimiterea unei scrisori către administraţia prezidenţială pentru a lămuri procedurile ce trebuie urmate în cazul înlocuirii şefilor de servicii.

Adauga un comentariu

*