Britanicii din Southampton s-au reintors la Onesti

Dupa vizita din luna aprilie, prilejuita de stabilirea parteneriatului dintre scoala din satul Lupesti (comuna Manastirea Casin) si Higfield CE Primary School Prospectuos din Southampton, delegatia engleza, condusa de acelasi Tim Tofts, de la Colegiul “King Edward VI”, s-a reintors pe meleagurile onestene luna aceasta. Spre deosebire de precedenta vizita, britanicii au venit acum pentru o perioada mai mare de timp, ei participand si la un program de voluntariat, la Centrul rezidential “Alexandra” din Onesti. Impreuna cu profesorii englezi, la Onesti au venit si 40 de elevi din Southampton.
Autoritatile locale din comuna Manastirea Casin, in frunte cu primarul Gabriel Apreotesei, au organizat o ampla festivitate pentru primirea oaspetilor straini, conform obiceiurilor traditionale romanesti.

Englezii au vizitat mai multe obiective turistice de pe raza comunei, cum ar fi pastravaria si cabana de la Scutaru (fosta vila a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej), si au participat la cateva actiuni recreative in padurile din zona, impreuna cu mai multi copii de la Centrul “Alexandra”.

Britanicii au daruit scolii din Lupesti mai multe computere si si-au exprimat intentia de a organiza o tabara de vara in comuna, iar primarul Gabriel Apreotesei a apreciat si faptul ca mai multi elevi din Manastirea Casin vor putea sa viziteze Marea Britanie, cu ajutorul profesorilor si elevilor din Southampton.

La Centrul “Alexandra”, englezii participa la actiuni de voluntariat in sprijinul copiilor cu handicap, alaturi de voluntarii romani si de americanii din Corpul Pacii. Directorul centrului onestean, Corina Murariu-Botez, a apreciat ca sprijinul oferit de englezi si de americani i-a stimulat si pe bacauanii din zona Vaii Trotusului, care au inceput sa se implice mai mult in actiunile de voluntariat. Institutia din Onesti este puternic sprijinita de Consiliul Judetean Bacau si de Consiliul Local Onesti, dar si de orasul norvegian Skien, cu care Onestiul este infratit din anul 2001.

Luna trecuta, la Centrul “Alexandra” a fost inaugurata o tipografie in valoare de 200 milioane de lei vechi, destinata pregatirii tinerilor cu dizabilitati, proiectul fiind pus in practica prin finantare norvegiana si sponsorizari de la firmele locale.

Gheorghe LEU

Comentarii

  1. Este extraordinar ca se mai ocupa cineva de tinerii cu dizabilitati mai ales prin specializarea lor intr-un domeniu atat de frumos ca domeniul tipografic.
    Si faptul ca s-a investit o astfel de suma este remarcabil.
    Mai sunt si oameni de bine in tara asta

Adauga un comentariu

*