Limuzina lui Jaruzelski e scoasă la vânzare

Cântăreşte peste două tone, rezistă la loviturile de glonţ şi consumă peste 20 de litri la 100 de km. Poliţia sileziană a scos la vânzare Volvo-ul blindat cu care au mers cândva preşedinţii Wojciech Jaruzelski şi Lech Wałęsa precum şi premierul Hanna Suchocka, informează Gazeta Wyborcza consultată miercuri de Rompres.

Limuzina neagră e un adevărat monstru. Are geamuri groase, antiglonţ, de patru centimetri grosime, care se coboară doar până la jumătate. De ce? Pentru ca nimeni din exterior să nu-i poată scoate pe pasageri pe geam.

Lor li se adaugă uşile blindate şi placa specială din podea care protejează pasagerii de exploziile minelor. În cazul unor împuşcături sau al lovirii limuzinei, toate încuietorile se închid automat, iar aparatul automat de aer condiţionat încetează să mai permită intrarea aerului din exterior.

Volvo-ul 760 GLE versiunea special, bătrân de 17 ani şi cântărind peste două tone, consumă peste 20 de litri la 100 de km.

Mecanicii poliÅ£iei sileziene dau însă asigurări că motorul de 145 cai putere se descurcă foarte bine. La bord sunt înregistraÅ£i „abia” 160 000 km.

Comandamentul a decis totuşi să vândă limuzina, pentru că s-a stricat cutia automată de viteze, s-a destratificat geamul din partea şoferului (fapt pentru care nu mai este sigur antiglonţ) iar suspensiile trebuiesc înlocuite.

„Nu merită să reparăm maÅŸina” mărturiseÅŸte subinspectorul Witold KÅ‚eczek, ÅŸeful departamentului transport din cadrul poliÅ£iei sileziene.

Deocamdată nu se ştie cu ce sumă va putea fi cumpărat Volvo-ul unicat. Comandamentul din Katowice a cerut ajutorul pentru vânzarea lui Agenţiei Proprietăţilor Armatei, care se ocupă de comercializarea vehiculelor cu însemnătate aparte. Experţii ei vor efectua expertiza finală.

„Deocamdată nu am primit nici o informaÅ£ie în acest sens, prin urmare aÅŸteptăm liniÅŸtiÅ£i” spune subinspectorul KÅ‚eczek.

Nu ar trebui să apară probleme legate de vânzarea Volovo-ului. Este o istorie pe roţi a celei de-a III-a Republici. Biroul pentru Apărare al Guvernului a cumpărat limuzina în 1989. Primul ei pasager a fost preşedintele Wojciech Jaruzelski. Ulterior, maşina a fost moştenită de preşedintele Lech Wałęsa.

„A venit cu el de câteva ori la Katowice”, îşi amintesc mecanicii de la comandamentul din acest oraÅŸ. Timp de câteva luni, „blindatul” a fost folosit de premierul Hanna Suchocka. Apoi vehiculul a fost folosit de reprezentanÅ£ii delegaÅ£iilor guvernamentale străine.

ÃŽn 2001, Biroul pentru Apărare al Guvernului a predat limuzina poliÅ£iei sileziene. Din acel moment, Volvo-ul a devenit principalul mijloc de transport al gangsterilor „cooperanÅ£i”, atunci când mergeau ca martori la procese.

Ultima persoană protejată de geamurile antiglonţ ale Volvo-ului a fost procuratorul Leszek Goławski. Mafia îl condamnase la moarte, iar doi asasini plătiţi îi vânau capul.

ROMPRES

Adauga un comentariu

*