Romanii boschetaresc pe rupte in Italia

contol extracomunitari la Roma romeIn zonele impadurite din imediata vecinatate a metropolei locuiesc foarte multi cetateni romani. Multi dintre ei, sositi in urma cu 7-10 ani la Roma, au zeci de documente intocmite de chestura italiana prin care li s-a cerut sa paraseasca urgent aceasta tara.

Nu-si fac nici un fel de probleme, cat timp carabinierii si politistii italieni au inceput sa-i cunoasca. Pe unii i-au transformat in informatori, iar fetele de pe centura presteaza pe gratis serviciile sexuale, dupa iesirea din serviciu a oamenilor legii.

Alti romani nu au acest noroc. De aceea, chiar daca muncesc la negru de dimineata si pana seara, odata gasiti cu cele 90 de zile de sedere expirate, sunt dusi la Ponte Gallera, unde ajung cu escorta in Romania.

Asadar cei mai multi romani se bucura tacit de statutul de tolerati in Italia, fapt care atrage dupa sine degradarea morala si fizica a celor din urma.

Nicusor Manea a uitat de cand nu s-a mai trezit din betie. Bea vin la cutie ieftin (folosit de italieni doar la gatit) si doarme pe unde apuca. Pentru un mic „panoni” (sandwich- n.n.) a fost de acord sa vorbeasca. „Nu ma mai intereseaza nimic. Nici unde mor, sau daca traiesc. Am venit in Italia in urma cu cinci ani si de doi ani dorm prin diferite locuri. N-am familie, n-am copii, asa ca nu dau seama la nimeni”.

Prietenii lui spun ca Nicusor se duce in mod fregvent in gara Termini. Acolo se prostitueaza pentru 10 euro, pentru mancare si bautura. Alti bacauani, haiduci si ei prin padurile de langa Roma, lucreaza in gasca.

Unii aduna de prin gunoaie tot felul de nimicuri, altii s-au scolit in furtul de buzunare, altii cersesc, iar cei mai multi asteapta mila lui Dumnezeu. Sunt cateva tablouri cunoscute de toata lumea, inclusiv de misiunea diplomatica romaneasca de la Roma, neputinciosa sa faca fata problemelor cu care se confrunta comunitatea de stranieri de acolo.

Sorin G. a avut norocul sa lucreze pe o masina care pune beton si asfalt. Omul are toate actele in regula si nu-si face probleme din cauza autoritatilor. A luat de curand, de prin padurile de langa Ostia, un baietel roman de care i-a fost mila.

„Ar trebui sa mergeti sa vedeti cum traiesc romanii prin acele locuri. E vai de mama lor. Ar trebui sa mergeti si la consulat dar si la ambasada noastra, sa vedeti cum vorbesc angajatii de acolo cu ei. Va spun eu ca de acesti oameni au uitat guvernantii nostri.

E adevarat ca suntem si multi aici, dar fara nici un ajutor. Am auzit ca si preotii nostri ortodocsi vand locurile de munca atunci cand afla de ele”, a precizat tanarul sofer. Una peste alta, Italia este o loterie pentru cei mai multi dintre concitadinii nostri.

Foarte multi dintre cei care se spetesc muncind, sau care beau pe unde apuca, nici nu vor sa auda de intoarcerea acasa sau de avantajele integrarii Romaniei in UE la 1 ianuarie 2007. Asta deoarece au mancarea asigurata de catre organizatiile de caritate, dar si pentru faptul ca viseaza la sansa obtinerii unui serviciu usor, platit regeste.

Florin NISTORESCU

Adauga un comentariu

*