Ministrul Blaga spune una, in teritoriu e alta!

Potrivit afirmatiei ministrului Vasile Blaga, pană la sfarşitul acestui an, toti cetăţenii vor putea beneficia de eliberarea pe loc a certificatului de cazier judiciar, ca urmare a informatizării integrale a sistemului.

Proiectul de prelucrare a cererilor si eliberare a certificatelor de cazier judiciar în sistem informatizat a început sub forma unui proiect pilot în judeţele Bacău si Bihor, în perioada septembrie-decembrie 2005.

Ulterior, sistemul automat a fost extins la nivelul a înca sapte inspectorate judetene de politie, Arad, Constanta, Iasi, Olt, Neamt, Prahova s Vaslui. Pana în prezent, la nivel national au fost emise peste 80.000 certificate de cazier judiciar în sistem informatizat.

Toate structurile judetene de cazier vor fi conectate pana la data de 1 septembrie la server-ul ce conţine baza de date centrala de evidenţă a populatiei, astfel încat sistemul să fie functional la nivel national cel tarziu la sfarşitul anului.

Afara-i vopsit gardul…

Afirmatia ca acest proiect pilot a fost experimentat la Bacau, inca de la inceputul acestui an, nu sta in picioare.

Drept dovada sunt cozile interminabile si aglomeratia de la ghiseul Serviciului Cazier. S-au eliberat in aceeasi zi cazierele la Bacau? Nici in visele cele mai frumoase ale oricarui solicitant! Daca s-a procedat in asa fel, s-a facut numai in regim de urgenta, contra unei taxe, si nu pentru ca asa si-ar fi dorit ministrul Administratiei si Internelor.

Faptul ca presa a mentionat ca in mai multe judete din tara cazierele se elibereaza in aceeasi zi, a facut ca, din 10 iulie, proiectul pilot sa prinda viata si la Bacau. Si nu de la inceputul anului, cum sustine Vasile Blaga.

Cazierele bacauanilor se vor elibera in regim de urgenta in mai putin de doua minute, cu ajutorul unui sistem informatic performant. Persoanele care au antecedente penale vor obtine cazierul intr-un interval mai mare de timp, de circa 10 minute.

Sistemul se adreseaza doar persoanelor nascute in judetul Bacau, in timp ce bacauanii care s-a nascut in alte judete vor fi nevoiti sa revina a doua zi pentru eliberearea cazierului.

Putintica rabdare

„Cei interesati vin la sediul inspectoratului, prezinta cartea de identitate, chitanta si timbrele iar cazierul va fi emis pe loc, in mai putin de doua minute”, spune comisarul-sef Stefan Alexa, seful IPJ Bacau. Pentru a introduce datele in peste 60.000 de fise, angajatii biroului caziere au muncit, zece ore pe zi, din, luna septembrie.

Programul de lucru cu publicul este de luni pana joi, intre orele 8.00 – 15.00. Operatorul reuseste, doar prin tastarea CNP-ului solicitantului sa afle datele si sa elibereze pe loc documentul.

Deoarece aplicatia informatica se afla in perioada de testare, este posibil ca reteaua de calculatoare dintre Bucuresti si Bacau sa aiba intreruperi, timp in care nu se pot elibera certificatele de caziere judiciare.

Conducerea IPJ face astfel apel la rabdarea si comportamentul civilizat al persoanelor interesate. Cei care nu vor dori sa astepte reluarea operatiunilor informatice pot depune cereri, urmand sa revina pentru a ridica documentul in zilele de lucru urmatoare.

D. MINDIRIGIU
Rodica ANDRICI

Adauga un comentariu

*