Impozitele pe terenuri extravilane rămân la bugetele locale

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat proiectul de lege pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă 21/2006, prin care sumele încasate din impozitele aplicate terenurilor din extravilanul localităţilor se transferă de la bugetul de stat la bugetele locale.


La începutul anului 2006, prin intrarea în vigoare a Legii 247 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, Ministerul Finanţelor a decis ca impozitele aplicate terenurilor din extravilanul localităţilor, considerate taxe locale aferente bugetelor locale, să fie vărsate la bugetul de stat.

Ulterior, practica a demonstrat că instituţia responsabilă cu colectarea acestor venituri, respectiv Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), nu are pârghiile necesare pentru strângerea acestora impozite.

Astfel, ANAF nu are bază de date pentru fiecare contribuabil proprietar de terenuri situate în extravilanul localităţilor şi nici cartarea acestor suprafeţe pe cele cinci clase de calitate a solului, sistem diferit de cel instituit prin Codul Fiscal.

Prin Codul Fiscal, terenurile sunt stabilite pe zone de la A la D de către consiliile locale, iar prin Legea 247 au fost stabilite pentru terenurile extravilane clase de calitate de la I la V.

Din acest motiv, la mijlocul lunii aprilie, Guvernul a decis prin ordonanţa de urgenţă 21/2006 ca impozitele plătite de contribuabili pentru terenurile din extravilanul localităţilor să fie venituri la bugetele locale.

NewsInRo

Adauga un comentariu

*