Bacauanii cer bani de la UE pentru a creste porcusori de Guineea

Firmele de consultanta de la Bacau se confrunta cu cele mai traznite idei de afaceri venite din partea celor care le calca pragul. Zvonurile sosite pe filiera guvernamentala ii bulverseaza si mai mult pe cei care spera sa fie ajutati de Uniunea Europeana.

Pentru ca Agentia Sapard de la Bucuresti a anuntat luna octombrie, ca data limita pentru depunerea proiectelor de finantare externa, bacauanii se inghesuie pe ultima suta de metri ca ideile lor de afaceri sa capete contur financiar.

Pe de o parte,din nestiinta ori din curiozitatea venita din partea doritorilor, firmele de consultanta care intocmesc proiectele pentru toate cele patru masuri ale programului Sapard, se vad puse in situatia de a refuza colaborarea, din simplul motiv ca timpul nu mai permite acest lucru.

Pe de alta parte, managerii implicati prin societatile lor in elaborarea si intocmirea de proiecte, nu pot sa se apuce de treaba pentru ca ideile de afaceri nu sunt nici pe de parte in concordanta cu normele Sapard.”

Avem foarte multe cereri pentru ferme de melci, pentru struti, porcusori de Guineea, vipere si chinchilla. Sint oameni care nu au vazut in viata lor astfel de animale, nu stiu cum se cresc, cum se inmultesc, dar vor acum sa intre in afaceri cu asemenea biznis-uri.

Ne trebuie foarte mult timp ca sa-i lamurim ca masurile Sapard nu prevab bani pentru asa ceva”, a declarat presedindele Agentiei de Dezvoltare Economica Locala (ADEL) Bacau, Mihai Garba.

El a mai declarat ca i-a trebuit ceva munca pentru a-l convinge pe un cunoscut om de afaceri bacauan, ca nu poate primi finantare europeana ca sa-si construiasca o puscarie privata. In acelasi context, al goanei dupa banii europeni, stirile de ultim moment sosite de la Bucuresti ii bulverseaza si mai mult pe bacauanii cu idei de afaceri.

Asta pentru ca in timp ce s-a facut public termenul de sistare a finantarilor, dosarele cu proiecte se primesc pina la sfirsitul acestui an.

„Probabil se vor lua in calcul toate proiectele viabile si nu se va tine cont de luna octombrie. Noi avem garantia ca orice proiect serios, poate beneficia de suportul Sapard”, a mai spus seful de la ADEL Bacau.

Mai precizam ca doar in primele sase luni scurse de la inceputul anului, Agentia Sapard a cheltuit pe proiectele romanilor peste 210 milioane de euro, iar alte 40 de milioane de euro asteapta sa ajunga la cei desemnati de specialistii Sapard. (Florin NISTORESCU)

Adauga un comentariu

*