Doi onesteni in topul celor mai mari romani

Nadia Comaneci si Stefan cel Mare se regasesc intre primii zece „mari romani”, conform votului inregistrat in timpul campaniei lansate de TVR. Intre ceilalti nominalizati se numara Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza, Carol I, Ion Antonescu, Mihai Eminescu, Mircea Eliade si Constantin Brancusi.

Campania Mari Romani, lansata de postul public TVR1, a prezentat sambata seara primele zece personalitati (cei mai importanti romani) alese pe baza unui vot public. Clasamentul este dominat de domnitori si lideri politici, pe linga care s-au mai strecurat un sculptor si doi scriitori, o sportiva si un pastor luteran.

Romanii par sa aiba o pasiune pentru personalitatile istorice si liderii politici, atita timp cit in topul celor mai mari 10 romani se intalnesc nu mai putin de doi domnitori din epoca medievala (Stefan cel Mare si Mihai Viteazul), alti doi care au contribuit la crearea statului roman modern (Alexandru Ioan Cuza si Carol I) dar si controversatul maresal Ion Antonescu.

Din acest top nu lipsesc nici artistii, reprezentati de doi scriitori (Mihai Eminescu si Mircea Eliade – care are si atributul savantului, expert in istoria religiilor) ca si de sculptorul Constantin Brancusi.

Singura femeie din acest clasament este Nadia Comaneci, celebra gimnasta.

O mare surpriza este reprezentata de intrarea in acest top al celor mai mari romani din istorie a pastorului luteran de origine germana Richard Wurmbrand, care a fost persecutat de regimul comunist si a facut 14 ani de inchisoare.

Campania TVR continua, dintre aceste 10 personalitati urmind sa fie desemnat – tot pe baza votului popular – Cel Mai Mare Roman din istorie.

HotNews.ro

Comentarii

  1. Ma bucur foarte mult,votul este corect dar precizez ca Stefan cel Mare nu s-a nascut in Onesti ci in comuna Stefan cel Mare.Autorul articolului ar trebui sa stie ca ar fi trebuit sa scrie doi onesteni nu Doi onestenii!!!!!!!

Adauga un comentariu

*