In numele tatalui

Helmut WodaUn german in varsta de 67 de ani a sosit la Onesti saptamana trecuta pentru a cauta ramasitele parintesti ale tatalui sau, soldat in Wermacht, dat disparut in evenimentele confuze din jurul datei de 23 august 1944.

Helmut Woda, in varsta de 67 de ani, din Karlsruhe, a initiat cercetarile inca de anul trecut, cand a contactat ziarul “Observator, editie de Bacau”, de la care a primit sprijin si in cursul cautarilor de saptamana trecuta. El incearca sa afle cat mai multe informatii in legatura cu tatal sau, Welter Woda, disparut in bataliile din 20 – 24 august 1944, purtate in zona.

In momentul in care a ajuns la Onesti, germanul nu se astepta la rezultate spectaculoase, fiind constient ca sansele de a-si gasi tatal sunt foarte mici, mai ales ca nici informatiile culese pana atunci nu erau prea exacte.

“In 1944, atunci cand eu aveam doar 5 ani, mama a primit o instiintare, in care se preciza doar faptul ca tatal meu a fost dat disparut in urma luptelor de la Onesti – ne-a povestit Helmut Woda.

Doar numele de Onesti aparea in document, fara niciun fel de alte detalii. Cativa ani mai tarziu, am avut ocazia sa discut cu un veteran care a luptat atunci la Onesti si a reusit sa ramana in viata. El mi-a povestit ca Grupul Wohler, din care facea parte si tatal meu, a marsaluit de la Adjud la Onesti, insa cand germanii au ajuns in Onesti, a avut loc evenimentul de la 23 august 1944, cand Romania a intors armele impotriva Germaniei.

Situatia de la Onesti a fost confuza si controversata: se stie clar doar ca au avut loc confruntari violente intre rusi si germani, dar nu se stie exact ce s-a intamplat intre romani si germani. Trupele romane, care erau aliate cu cele germane pana in acel moment, de la 23 august 1944, au primit ordin sa se separe de trupele germane, dar soldatilor germani li s-a ordonat sa nu se miste din loc.

Ca urmare, este posibil sa fi fost ciocniri si intre romani si germani. Certe sunt doar sangeroasele confruntari cu armatele rusesti din cadrul Frontului uncrainian, care au venit dinspre Bacau impreuna cu Armata a 4-a romana.

Veteranul cu care am discutat mi-a spus ca germanii s-au refugiat in padurile din zona Onesti, unde foarte multi au fost ucisi”.

Confirmari din Onesti

Unele dintre informatiile pe care le detinea Helmut Woda au fost confirmate in timpul cautarilor de saptamana trecuta, in urma discutiilor cu mai multe persoane, inclusiv cu veteranii de razboi.

“Germanii au fost intr-adevar macelariti in padurile de langa Onesti, mai ales pe teritoriul comunei Oituz – ne-a precizat profesorul onestean Gheorghe Gorun, care a publicat si in presa locala cateva articole pe aceasta tema.

Dar si romanii au avut de suferit atunci: populatia s-a refugiat in imprejurimile Onestiului, iar multi soldati romani au fost luati prizonieri de catre rusi, desi ei devenisera aliati dupa 23 august”. Din discutiile purtate, Helmut Woda a mai aflat si faptul ca multi soldati germani au fost ajutati de romani, care le-au oferit hrana si adapost.

14 soldati germani descoperiti in comuna Oituz

Cele mai emotionante momente pentru Helmut Woda au fost traite in catunul Lesunti, din satul Ferastrau – Oituz, acolo unde consilierul local Gheorghe Boghiu a descoperit cadavrele a 14 soldati germani.

Gheorghe Boghiu

Ultimul, care ar putea sa fie din cel de-al doilea razboi mondial, a fost gasit anul trecut, iar ceilalti, care sunt din primul razboi mondial, au iesit la iveala in 1999, cand Boghiu a inceput lucrarile la actuala pensiune agro-turistica din Lesunti.

Ulterior, Boghiu a inhumat osemintele soldatilor germani intr-un loc special din cimitirul Bisericii Eroilor Neamului, din satul Ferastrau-Oituz, dupa traditiile crestine locale. El a ingrijit mormintele si le-a construit cruci din ciment, iar in fiecare an organizeaza slujbe de pomenire a eroilor nemti.

“Ma bucura faptul ca urmasii acestor soldati, care au murit pe pamant romanesc, vin acum sa-si caute stramosii – ne-a spus Gheorghe Boghiu. Oituzul e incarcat de istorie si, oriunde ai sapa, gasesti marturii ale trecutului. Sunt convins, simt asta, ca voi mai gasi cel putin un soldat neamt in curtea pensiunii.

Noi intentionam sa infiintam o fundatie romano-germana, pentru scoaterea la lumina a acestor bravi eroi ai natiei germane, care au cazut pe pamant romanesc, sens in care am trimis deja o caseta video la Stuttgart.

Cei care vor veni pentru cercetari vor avea aici toate conditiile, intrucat in cateva luni vom inaugura si pensiunea agro-turistica”.

Helmut Woda a ramas placut impresionat de respectul acordat celor 14 soldati germani cazuti in zona Oituzului si ne-a declarat ca se va intoarce la Onesti pentru continuarea cercetarilor. “Descoperirile facut cu ocazia deplasarii la Onesti depasesc cu mult asteptarile mele – ne-a mai spus germanul.

Chiar daca nu se cunosc numele celor 14 soldati, unul dintre ei poate fi tatal meu. Cert este ca tata se afla undeva acolo si beneficiaza de toate onorurile cuvenite”.

Gheorghe LEU

Comentarii

  1. gelula a zis:

    tot ceea ce am citit este adevarat si s mandru ca un roman de al meu ,onestean de al meu a facut tot ceea ce trebuia crestineste .vorbim de d l Boghiu si va pot spune ca ne cunoastem de cand eram juniori aici la Onesti ,acum suntem vecini si la Lesunti sa ne dea D zeu sanatate !

Adauga un comentariu

*