Scandalul RAFO ajunge la Cotroceni

Consilierul prezidential Theodor Stolojan considera ca solutia pentru RAFO Onesti nu este falimentul, ci reglementarea de catre guvernul Tariceanu a datoriile istorice ale rafinariei, din cauza carora firma se confrunta cu costuri suplimentare.

Stolojan si-a exprimat aceasta parere in urma intalnirii de luni a reprezentantilor companiei cu Bogdan Chiritoiu, consilierul prezidential pe probleme economice si sociale. „Interesul economiei nationale nu este ca firma sa moara, ci sa reziste. Este o firma cu o importanta economica deosebita in zona Moldovei, vorbim de 2.800 de salariati”, a spus Stolojan.

Peste 1.000 de angajati ai RAFO au blocat, marti dimineata, Drumul National 11 A, Adjud – Onesti, nemultumiti ca demersurile sindicatului si administratiei nu au avut rezultate. Reprezentantii companiei au explicat la Cotroceni ca, din cauza datoriilor istorice, RAFO primeste credite dezavantajoase, plateste dobanzi si garantii suplimentare, plateste TVA inainte si nu dupa prelucrare, cum platesc celelalte companii din domeniu.

„Nu este vorba de stergerea datoriilor istorice, ci de reglementarea acestor datorii, intr-un anumit timp, care sa fie respectat, ulterior, de RAFO”, a spus Stolojan, referindu-se la modul in care guvernul poate sprijini compania, precizand ca el considera ca executivul are fata de RAFO aceleasi obligatii ca si cele asumate in cazul Lukoil, Petrom si Petromidia.

Stolojan a mai declarat ca nu este pentru prima data cand reprezentantii RAFO se adreseaza presedintiei, ei solicitand institutiilor statului, de fiecare data, o solutie pentru rezolvarea problemei. „Iar noi cerem institutiilor statului rezolvarea problemei. Solutia la RAFO nu este cea dorita, poate, de unii concurenti, si anume falimentul RAFO. Ci este reglementarea datoriilor istorice ale companiei”, a afirmat Stolojan.

Adauga un comentariu

*