Mii de posesori de autovehicule sunt pusi pe drumuri

Foarte multi dintre posesorii de autovehicule din Bacau au gasit in cutia postala o adresa venita de la Ministerul Administratiei si Internelor. Aceasta are insa un mesaj trist: suspendarea inmatricularii autovehiculului!

Se cunosc care sunt, deocamdata, conditiile destul de grele pe care trebuie sa le suporte un posesor de autovehicul atunci cand doreste sa inmatriculeze un autovehicul, sa-i ia numere provizorii sau sa i le schimbe.

Ei bine, acest lucru nu se datoreaza nici uneia dintre parti, posesor de autovehicul sau lucratorul de la ghiseul Serviciului de Inmatriculari si Permise Auto, ci conditiilor precare in care isi desfasoara activitatea acest serviciu.

De cateva zile, coridoarele sediului serviciului, din incinta Inspectoratului Judetean de Politie Bacau, sunt si mai neincapatoare. De ce? Foarte multi posesori de autoturisme din judet au gasit in cutia postala un plic cu antetul Ministerului Administratiei si Internelor. L-au deschis cu teama si au dat de un fel de avertisment.

„In conformitate cu prevederile art. 3, alin(1) din OUG 189/2005, pentru stabilirea unor masuri privind vehiculele rutiere inmatriculate, va aducem la cunostinta ca, incepand cu data de 01.07.2006 vi se va suspenda de drept inmatricularea vehiculului cu numarul…, daca pana la aceasta data nu va indepliniti obligatiile legale referitoare la asigurarea obligatorie de raspundere civila(RCA); inspectia tehnica periodica(ITP)”.

Omul citeste si se cruceste, le are pe amandoua! La unii se mai nimereste, fie ca n-au efectuat inca ITP -ul pentru ca cea precedenta de-abia a expirat, fie ca n-au RCA.

Speriati de finalul adresei, „va instiintam ca, potrivit art. 7, al. (1), din actul normativ mai sus mentionat, dupa suspendare, conducerea pe drumurile publice a autovehiculelelor in cauza constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei(RON), la 5.000 lei(RON)”, pornesc spre Politie.

Bataie de joc!

Am intalnit numerosi posesori de autoturisme care asteptau la rand ore intregi, pe aceste calduri insuportabile, sa ia legatura cu lucratorii Serviciului Inmatriculari pentru a-i intreba, daca au si ITP si RCA, pentru ce au mai fost averizati de MAI?

Comisarul Filimon, din cadrul Serviciului Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Autovehiculelor, spune ca” oamenii stau la cozi imense, le ingroasa pe cele la care stau deja cei care doresc sa inmatriculeze un autovehicul si cand ajung la noi le spunem ca n-avem nici o treaba cu aceasta instiintare.

Zilnic suntem contactati telefonic de numerosi cetateni aflati in aceasta situatie. Se doreste o reactualizare a bazei de date a Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, in perspectiva intrarii in Uniunea Europeana”.

MAI a cheltuit jumatate de milion de euro cu aceste adrese

O adresa de acest gen costa in jur de 25.000 lei vechi. Trebuie hartie, timbru si acestea costa. In Romania, la aceasta ora, sunt peste 6 milioane de autovehicule. O simpla operatie matematica ne conduce la rezultatul ca, pentru a expedia aceste adrese MAI a cheltuit aproape o jumatate de milion de euro!

Pentru ce? Pentru ca Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si Registrul Auto Roman nu si-au actualizat baza de date si foarte multi posesori de autovehicule nu figureaza in acestea. Am verificat si noi in bazele de date ale celor doua institutii, cateva masini. Desi aveau si ITP si RCA, intr-adevar, nu figurau.

Si totusi, MAI da dovada si de bun simt, in afara faptului ca arunca peste 500.000 euro in strada: „In cazul in care v-ati indeplinit aceste obligatii, ne cerem scuze pentru situatia creata”!
D. MINDIRIGIU

Comentarii

  1. nu se pot amenda cei care au intirziat punerea in calculator a datelor respective, in special rca? sunt patitu cu toate ca sunt agent la unita.De ce au fost scoase declaratiile unde erau toate datele corecte pentru ca la formularele actuale prin autocopiere se pot degrada datele,sa se lase inscrierea sub indigo si nu vom mai avea aceste deficiente.

Adauga un comentariu

*