Banca centrală a atras aproape patru miliarde lei la 8,75% dobândă

Banca centrală a atras, luni, aproape patru miliarde lei (1,1 miliarde euro) de la bănci, la prima emisiune de certificate de depozit cu scadenţa la o lună după majorarea dobânzii de politică monetară de la 8,50% la 8,75%, confirmând aşteptările analiştilor intervievaţi de NewsIn.

„Suma pare într-adevăr mare, dar a corespuns unor scadenÅ£e din piaţă, mai ales că suntem la începutul lunii”, a declarat pentru NewsIn, dealerul de la Raiffiesen Bank, Aurelian Mihăilescu. El a precizat că se aÅŸteaptă, în continuare, la o uÅŸoară apreciere a cursului, până la un prim nivel de 3,55 lei noi pentru un euro.

Potrivit lui Mihăilescu, piaÅ£a a fost calmă, iar poziÅ£iile speculative nu au fost peste nivelul normal. „Pentru clienÅ£i, situaÅ£ia a rămas la fel ca ÅŸi înainte de mărirea dobânzii de politică monetară. Nivelul bun de vânzare însă, ar putea să atragă noi clienÅ£i”, a precizat Mihăilescu.

La rândul său, economistul şef al ING Bank, Florin Câţu, a apreciat că suma de un miliard de euro este normală, deoarece dobânda de politică monetară aduce un randament sigur şi foarte bun pentru bănci.

„Nu cred că sunt bani speculativi, deoarece cursul nu s-a miÅŸcat foarte mult”, a adăugat Câţu.

Adauga un comentariu

*