Sute de hectare de teren inundate

Ploile din ultimele doua zile au facut ravagii prin gospodariile din judetul Bacau. Patru comune unde cantitatile de precipitatii au fost insemnate au avut de suferit din cauza inundatiilor.

Numai in cateva minute, gospodariile oamenilor s-au umplut de apa, iar scurgerile de pe dealuri au inundat sute de hectare de culturi agricole. „Precipitatiile de sambata dupa-amiaza au provocat inundatii in patru comune, Sascut, Valea Seaca, Urechesti si Dofteana. In total, au fost afectate 40 de gospodarii si anexe.

Avertizarea hidrologica pe care am primit-o la Prefectura anunta precipitatii in continuare”, ne-a declarat subprefectul Gheorghe Hura. Comitetele locale pentru situatii de urgenta au primit avertizarile si au fost puse sa ia masuri pentru prevenirea calamitatilor.

Zonele expuse riscului producerii de inundatii sunt satele situate in bazinul Trotusului si al Bistritei.

Teama de viitura

Situatia nu este inca finalizata, pentru ca la Prefectura Bacau sosesc inca centralizari din judet. In comuna Urechesti, zece curti si alte 40 de hectare de teren agricol au fost inundate. „Intr-adevar, sunt zeci de terenuri agricole care stau acum sub ape. Este bine ca nu au fost inundate casele oamenilor.

Speram sa nu vina vreo viitura. Deocamdata, pot spune ca am scapat ieftin”, ne-a spus Neculai Talaba, primarul comunei Urechesti. In comuna Sascut, a fost rupt atat podul de la intrare in Pancesti, cat si cel de la iesirea din sat.

Primarul comunei Sascut, Ioan Rauta, sustine ca, daca primea bani de la buget pentru proiectul de reabilitare a rapei de la Pancesti, nu s-ar fi rupt cele doua poduri si nici nu s-ar fi inundat atat de mult teren agricol.

In Sascut-sat au fost distruse complet patru poduri si podete, iar peste 200 de hectare de teren agricol cultivate cu grau, sfecla si porumb sunt compromise total.

In satul Dienet, din comuna Pancesti, chiar in fata bisericii din localitate, s-a surpat unul din malurile paraului Soci. „Primarul este acolo cu oamenii din zona.

Speram sa se opreasca ploile si sa ramanem doar cu atat”, ne-a zis Eugeniu David, contabilul-sef al comunei.

Pagubele produse de inundatii vor fi evaluate abia la final, cand ploile se vor opri.

Pana acum, cifrele partiale arata ca in doua saptamani in care in judetul nostru au cazut precipitatii semnificative s-au produs pagube de peste 160 de miliarde de lei vechi.

Adauga un comentariu

*