Băsescu: ´A fost un puci anti-România!´

PreÅŸedintele României, Traian Băsescu, a declarat, într-o emisiune specială a Radio România Actualităţi, că scandalul provocat de Călin Popescu Tăriceanu ÅŸi Teodor Atanasiu a fost de fapt „un puci anti-România, nu anti Băsescu. Un puci care a vizat să afecteze o relaÅ£ie construită greu, pentru România este angajată faţă de SUA, nu numai în Afganistan, ci ÅŸi în Bosnia, Sudan(…)”.

Traian Băsescu: „Nu mi se pare anormal să existe o dezbatere publică, este foarte bine că a fost lansată. Modul în care a fost lansată arată însă incapacitatea de a înÅ£elege politica externă. (…) Pentru România relaÅ£ia strategică cu SUA ÅŸi Marea Britanie are în primul rând conotaÅ£ia siguranÅ£ei naÅ£ionale!”

PreÅŸedintele a Å£inut să sublinieze faptul că România este un stat independent ÅŸi suveran „care-ÅŸi poate lua deciziile în funcÅ£ie de intereserele pe care le are. ÃŽn momentul de faţă dezangajarea fără discuÅ£ii prealabile cu partenerii, ar fi o mare eroare. România nu se va dezangaja (…) fără să discute cu partenerii! Repet, este cu totul altceva decât o dezbatere publică, pe care de altfel o consider necesară”.

Traian Băsescu admite că în urma unei dezbateri publice concluziile ar putea fi altele. „S-ar putea să ajungem la alte concluzii decât cele până acum. (…) Dar lipsa unei analize clare care să dea liniile politici externe, orice discuÅ£ie în privinÅ£a schimbării este inutilă. (…) SusÅ£in că a avea parteneri faţă de care-Å£i respecÅ£i cuvântul în momente dificile pentru ei, înseamnă că la rându-Å£i ai certitudinea că ÅŸi ei te vor ajuta când va fi greu”.

PreÅŸedintele s-a arătat deranjat de atitudinea ÅŸi modul în care PNL a înÅ£eles să lanseze această dezbatere publică ÅŸi a subliniat hotărât că nu va accepta niciodată un partid – stat.

Traian Băsescu: „Un anumit partid are comportamente de partid stat. Adică ceea ce stabileÅŸte la sediul său central vrea să devină relaitate prin instituÅ£iile statului. Abia am scăpat de PSD care făcea asta! (…) Nu voi accepta niciodată ca vreun partid să se manifeste ca un partid stat în România!”

Legat de discuţia din Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, Băsescu a subliniat că, în calitate de comandant suprem al Armatei Române, nu avea nevoie decât consultativ de părerea membrilor consiliului.

Traian Băsescu: „CSAT-ul are doar rol consultativ. Deci nu a avut nici o importanţă faptul că Sebastian Vlădescu sau Răzvan Ungureanu au votat împotriva deciziei primului ministru. Oricum poziÅ£ia CSAT este consultativă pentru preÅŸedinte din acest punct de vedere. Dar când iei o astfel de decizie de menÅ£inere a trupelor ca preÅŸedinte am simÅ£it nevoia să consult părerea miniÅŸtrilor”.

Adauga un comentariu

*