Politia Primariei, garda personala a lui Stavarache

Primarul Romeo Stavarache a propus Consiliului Local aprobarea unui proiect prin care sa se atribuie noi competente Politiei Primariei. Masura pare aberanta, de vreme ce lucratorii acestei institutii nou create provin din gardieni publici, multi dintre ei doar cu studii medii.

Baroul Bacau, din cadrul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, prin decanul sau, avocat Vasile Botomei, are obiectii la proiectul de hotarare privind aprobarea Regulamentului de Urbanism Comercial si procedura de eliberare a autorizatiilor de functionare si profil de activitate, care apartine primarului municipiului Bacau, Romeo Stavarache si a fost publicat intr-un ziar local.

„Noi am solicitat sa se organizeze o dezbatere publica pe aceasta tema, in conformitate cu Legea 52/2003 a Transparentei decizionale in administratia publica locala prin anuntarea in mijloacele mass-media a datei de desfasurare a acesteia”, spune Vasile Botomei.

Pentru ce ar fi necesar un asemenea proiect de hotarare, se intreaba acesta, de vreme ce exista o procedura unica de autorizare reglementata prin Ordonanta de Urgenta 76/2001 si Legea 359/2004? Atata timp cat reglementarea procedurii este prevazuta prin lege, nu se impune adoptarea unui asemenea proiect de hotarare care sa fie o adaugare la lege.

Prin OG 99/2000, art. 17, a fost stabilit ca autoritatile administratiei locale sunt competente sa elaboreze norme de reglementare in vederea autorizarii agentilor economici, dar articolul a fost abrogat. „Acest proiect de hotarare contravine normelor de reglementare in materie, impuse de Uniunea Europeana.

Pentru a elibera avize si autorizatii exista PSI, DSP, DSVSA, Mediu si ITP. In Legea 359/2004 si OU 76/2001, nu se prevede autorizatia eliberata de Primarii. Atunci de ce doreste Romeo Stavarache acest lucru?”.

Gardienii, trimisi in control la agentii economici!

„Scopul unui asemenea proiect este de a se crea premizele necesare dezvoltarii coruptiei in cadrul Primariei Bacau, in vederea obstructionarii functionarii unor societati comerciale pe calea unei asemenea autorizatii, care nu este prevazuta de Legea 359/2004”, spune Vasile Botomei.

Primaria are dreptul sa-si trimita oamenii in control in targuri, piete, oboare in ceea ce priveste functionarea comerciantilor care solicita amplasamente provizorii, nu insa si edificii fixe, care intra in competenta Registrului Comertului.

Acest proiect urmareste sa autorizeze Politia Primariei sa efectueze controale ce s-ar suprapune cu cele ale organelor abilitate prin lege.

„Politia Primariei, infiintata printr-un proiect pilot, nu si-a atins scopul in perioada proiectului si se urmareste sa se faca din ea o garda personala a primarului, generatoare de mari abuzuri.

Nu se poate compara competenta lucratorilor Inspectoratului Judetean de Politie Bacau cu cea a celor proveniti din gardienii publici, care au intrat in aceasta institutie pe baza de diplome de opt sau zece clase”, spune Vasile Botomei.

Potrivit unor surse bine informate din Primaria Bacau, in spatele intentiei primarului de a da Politiei Primariei prerogative suplimentare sta un razboi personal cu viceprimarul Nicolae Onica.

Acesta din urma a primit, la instalarea in functie din urma cu doi ani, dreptul si responsabilitatea de coordona serviciile de control ale Primariei care se ocupa de agentii economici. Numai ca relatiile dintre cei doi s-au racit in ultimele luni foarte mult (viceprimarul nici la sedintele Consiliului Local nu mai vine) iar motivul este tocmai dorinta primarului de a detine toate parghiile in administratia locala.

In fata refuzului lui Onica de a-i ceda si acest sector, Stavarache incearca sa transforme Politia Primariei intr-o suprastructura (care-i este subordonata direct) cu ajutorul careia sa-i ia viceprimarul obiectul muncii.

Ramane de vazut daca Onica isi va pune in aplicare amenintarea ca va face publice interesele pe care Stavarache le are in aceasta disputa.

D. MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*