50.000 de euro pentru ca i-a imbolnavit de SIDA

Verdict: spitalul este vinovat

Justitia bacauana este pe punctul de a face istorie. O prima instanta a stabilit ca un spital din Bacau se face vinovat de infectarea cu HIV a doi copii carora trebuie sa le plateasca 50.000 de euro despagubiri. Decizia este o premiera in Romania.

O familie din Bacau a acuzat sistemul sanitar ca le-a imbolnavit copiii cu virusul HIV/SIDA. Ei au actionat in judecata Spitalul Judetean de Pediatrie pentru ca – spun ei – nu au aflat de boala de care sufera cei doi copiii decat dupa 10 ani de la stabilirea diagnosticului deoarece medicii nu au considerat ca e de competenta lor sa anunte familia. Parintii au castigat deja un prim proces la Tribunalul Bacau.

Scandalul a fost declansat in urma cu trei ani. Parintii celor doi frati au cerut despagubiri de 1.000.000 de euro Spitalului Judetean de Pediatrie, acuzandu-l ca le-a imbolnavit copii cu HIV/SIDA.

Ei au declarat instantelor judecatoresti, si au reusit – se pare – sa demonstreze acest lucru, ca micutii au fost infectati in spital, inca din anii ’90, iar ei au aflat de boala lor abia dupa 10 ani.

Parintii sustin ca fata lor, in acea vreme de numai o luna, a fost infectata in 1991, iar baiatul, in 1997. Familia a aflat de boala dupa ce micutii au fost internati in spital, in anul 2000, pentru niste afectiuni minore.

50.000 de euro despagubiri morale in prima instanta

„Abia atunci au aflat parintii de boala copiilor, sustine si Laura Curcudel, avocata familiei. In luna iunie a anului 2000 baiatul a fost internat la Pediatrie, iar tatal abia atunci a aflat de boala. In urma testelor, baiatul a reiesit a fi seropozitiv, iar din adeverinta medicala reiese ca a fost diagnosticat inca din 1997.

Ulterior au fost informati ca si fetita a fost inregistrata HIV pozitiv, inca din 1991. Pana in anul 2000 nu s-a facut nici un demers pentru imbunatatirea starii lor de sanatate”. Initial familia a cerut un milion de euro despagubiri.

Dosarul a ajuns pe rol la Tribunalul Bacau care a stabilit, conform declaratiilor avocatel Curcudel, ca intr-adevar copiii au fost infectati la Spitalul Judetean de Pediatrie Bacau, si a hotarat despagubirea parintilor cu 50.000 de euro.

Alte 50.000 de euro au fost cerute ca despagubire pentru cheltuieli materiale (scoala – copiii nu au fost scolarizati din aceasta cauza, medicamente, hrana), insa aceasta hotarare a fost respinsa, deocamdata, pentru ca nu s-au putut dovedi aceste cheltuieli.

Cine e vinovat?

Pe motiv ca fiecare institutie implicata se scuza, intrebarea este una singura: cine este vinovat?

Si asta pentru mai multe motive. In primul rand Spitalul Judetean de Pediatrie a fost infiintat in vara anului 2003, iar pe vremea cand se sustine ca micutii au fost infectati, era doar o simpla sectie de pediatrie in cadrul Spitalului de Urgenta Bacau.

Mai mult, din foile de observatie depuse la dosar reiese ca cei doi frati au fost institutionalizati pana la varsta de un an. Fata a fost internata, de la doua luni, in Sectia de Distrofici a Spitalului din Buhusi, iar baiatul la Sectia de Distrofici care era subordonata Leaganului de Copii nr.2.

Ulterior, copiii au mai fost internati si in Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean.

„Tocmai de aceea, noi nu am recunoscut ca cei doi copii au fost infectati la noi, ne-a declarat dr. Aurelia Taga, directorul medical al Spitalului Judetean de Pediatrie Bacau. Copiii au fost plurispitalizati, este adevarat ca si la noi, insa peste tot pe unde au fost puteau sa contacteze virusul, chiar si acasa la vaccinarea de la domiciliu.

Sectia de boli infectioase care trebuia sa monitorizeze aceste cazuri s-a dat la o parte, iar celelate institutii, pe unde au mai stat copiii, nu sunt pe rol in instanta. De aceea noi am facut apel la Curtea de Apel Bacau.

Am cheltuit deja pana acum 25 de milioane de lei cu acest caz, iar ca sa dam si 50.000 de euro despagubiri, cat a hotarat Tribunalul Bacau, ar insemna sa falimentam spitalul pe cel putin trei ani. In plus, nicio institutie din stat nu plateste o amenda.

Trebuie gasit vinovatul si acela sa plateasca. Insa nu pot sa nu ma intreb de ce familia nu si-a manifestat niciun interes pentru copii atunci cand erau mici si au ajuns sa fie ocrotiti in institutii? Nu o fi vorba doar de materialism aici?”

Pentru a iesi basma curata, Spitalul Judetean de Pediatrie intentioneaza sa-si angajeze un avocat.

Cine plateste?

Nimeni, in acest moment. Si asta pentru ca Ministerul Sanatatii spune ca spitalul acuzat raspunde potrivit legii, doar pentru calitatea actului medical, pentru respectarea conditiilor de cazare, igiena, alimentatie si de prevenire a infectiilor noscomiale (de interior n. r).

Pentru prejudicii cauzate pacientilor din culpa medicala, raspunderea este individuala.

„Daca actiunea celor doi parinti este indreptata asupra Spitalului de Pediatrie, atunci inseamna ca el trebuie sa plateasca si despagubirile, afirma, insa, dr. Marin Bustuc, directorul executiv adjunct al Autoritatii de Sanatate Publica Bacau. Numai ca, ulterior, spitalul trebuie sa faca cercetari, sa gaseasca vinovatul, pentru a-si recupera banii”.

Chiar daca unele declaratii se bat in cap, certitudinea este una singura: doi copii, aflati acum in pragul majoratului, sunt condamnati la moarte din cauza unei neglijente medicale dintr-o unitate sanitara, oricare ar fi ea.

Cine este vinovat? Va decide instanta. Urmatorul termen al procesului este in luna septembrie. Sanse de castig sunt, mai spune avocata Laura Curcudel, mai ales pentru ca s-a dovedit ca parintii nu sunt infectati.

Cazul nu este unic: Si Alexandru a fost condamnat la moarte de medici

Desi a fost depistat seropozitiv in urma cu aproape sase ani, Alexandru (acum de 17 ani) a aflat ca are SIDA abia in luna martie a acestui anului 2004.

Vestea a primit-o brutal de la asistentii centrului de plasament in care era ocrotit. Si asta pentru ca medicii bacauani nu au considerat ca era necesar sa comunice diagnosticul. In tot acest timp nu a primit niciun medicament specific care macar sa-i atenueze evoluta bolii.

Boala a avansat si nu i s-a mai putut administra niciun tratament, pentru ca organismul lui nu mai rezista.

„E vorba totusi de SIDA, nu de o banala raceala sau durere de cap?” – spunea intrigata sora lui Alexandru, in vremea in care a aflat de boala fratelui ei.

Alexandru nu-si dorea decat sa moara, fara ca macare sa-l intereseze cine i-a furat cel mai mare dar de la Dumnezeu, copilaria.

Pentru Laurentiu a fost prea tarziu

In 2003 si Laurentiu, un baiat de 14 ani, in acea vreme, din Comanesti a patit la fel. El a fost descoperit seropozitiv in 1999, iar familia lui a aflat de boala intamplator dupa patru ani, pentru ca medicii pediatri nu au fost obligati sa-i anunte.

Din pacate pentru el, a fost prea tarziu.

Roxana NEAGU

Comentarii

  1. ana vatavu a zis:

    Sint presedinta Asociatiei Lizuca din judetul Bacau care are ca scop apararea drepturilor persoanelor infectate cu virusul HIV/SIDA. In judet sint peste 600 persoane diagnosticate cu infectie HIV dintre care majoritatea sint copii sau adolescenti care au fost infectati de sistemul sanitar, ai caror parinti nu sint infectati si care nu pot dovedi vinovatia sistemului.
    Familia care are doi copii infectati se numara prinre cele care au avut curajul sa se lupte cu morile de vint si le dorim sa poata invinge ,dar noi credem ca statul ar trebui sa-si recunoasca vina in infectarea celor 10 000 copii din Romania si sa le acorde conditii de trai decente, pentru ca aceste persoane nu pot avea o viata normala in societate, cit timp traiesti cu stigma aceasta.

Adauga un comentariu

*