Pro Democratia incearca sa impuna votul uninominal

Asociatia Pro Democratia a organizat, sambata, la Centrul de Cultura si Arte „George Apostu”, un seminar pe tema schimbarii legislatiei electorale.

Presedintele asociatiei, Cristian Pirvulescu, prezent in Bacau, a creionat principalele directii de modificare a procesului electoral.

Proiectul Pro Democratia propune o impartire a teritoriului in regiuni (cele sase de dezvoltare regionala), in care vor exista mai multe circumscriptii electorale.

Modelul de repartizare a mandatelor este unul mixt: jumatate dintre mandate sa fie castigate in mod direct, la nivelul circumscriptiilor uninominale respective, de catre candidatii care obtin cel mai mare numar de voturi in fiecare dintre acestea, iar celelalte mandate ar urma sa fie repartizate la nivelul circuscriptiilor electorale, in favoarea unora dintre candidatii care pierd alegerile in circumscriptii uninominale in care candideaza.

Principiul este cel al asigurarii, pentru fiecare partid in parte, a unei relatii proportionale dintre suportul electoral de care se bucura la nivelul circuscriptiei si numarul de mandate care ii revin, in total. O numeroasa prezenta a ascultat, intrebat, comentat propunerile, insa o nota de scepticism a planat asupra reusitei acestui proiect.

Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, invitat de onoare si sustinator al initiativei, a alimentat temerile declarand ca „negocierile in Parlament sunt foarte greoaie si sper sa nu ne mai facem inca o data de rusine si sa nu votam o noua legislatie electorala.”

De parca domnia sa nu este reprezentantul majoritatii parlamentare! (N.B.)

Adauga un comentariu

*