Crescătorii de păsări cer bani de la Guvern

Crescătorii de păsări au cerut guvernului un ajutor financiar, deoarece impasul în care se găsesc este extrem de greu de depăşit. Ei au mai solicitat primului ministru intensificarea controalelor în tot lanţul industriei cărnii de pasăre, pentru ca în acest fel să poată oferi consumatorilor garanţii de calitate.

Într-un interviu acordat unui post de radio, vicepreşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări, Gheorghe Antochi, a explicat care sunt cele mai grave urmări ale crizei aviare. ‘Între consecinţele cu cea mai mare gravitate asupra activităţii noastre aş înscrie pe prim-plan scăderea cererii şi a preţurilor cu care se valorifică producţia de carne, din care motiv majoritatea unităţilor au acumulat stocuri mari şi se confruntă cu grave dificultăţi de asigurare a surselor de finanţare pentru resursele vitale de continuare a activităţii şi pentru achitarea celorlalte obligaţii pe care le avem faţă de furnizori, faţă de bănci, faţă de buget’, a declarat Gheorghe Antochi.

Vânzările crescătorilor de păsări au scăzut drastic, cu aproape 60 la sută. ‘Din păcate unităţile strict specializate, cele care fac doar creşterea puilor pentru carne, sunt în imposibilitatea asigurării furajelor, inclusiv a produselor pentru dezinfecţie şi că din acest motiv, împreună cu conducerea Uniunii Crescăorilor de Păsări, am insistat mult în ultimile zile, atât la conducerea Ministerului Agriculturii cât şi la nivelul Guvernului României, personal a domnului prim ministru Tăriceanu, pentru ca prin eforturi conjugate să depăşim această criză deosebită. Am dori, dacă ar fi posibil, ca aceste controale să se extindă şi la nivelul tuturor staţiilor de incubaţii, a abatoarelor, a unităţilor de tranşare şi procesare a cărnii şi să încheiem cu unităţile de comercializare a cărnii, pentru că altminteri, indiferent cât de severe vor fi măsurile ce se vor aplica la nivel de fermă, tot nu vom obţine rezultatele scontate dacă nu vor fi respectate acestea cu sfinţenie pe întreaga filieră de produs carne de pasăre’, a afirmat reprezentantul Uniunii.

În toate unităţile specializate este un riguros control sanitar-veterinar şi sunt implementate cele mai recente reglementări europene pe întreaga filieră de produs, în aşa fel încât pentru consumatori să nu existe nici un fel de risc. Sectorul avicol din România era poate cel mai apropiat ca şi potenţial de sectoarele similare din ţările UE, eram pregătiţi în cea mai mare parte să facem faţă momentului aderării; poate era singurul produs căutat pe piaţa UE înainte de apariţia focarelor de gripă aviară.

Adauga un comentariu

*