Casa de Sanatate lasa fara tratament bolnavii de hepatita

Circa 50 de bolnavi diagnosticati cu hepatita virala de tip B sau C risca sa nu mai beneficieze de tratamentul necesar, intrucat Casa Nationala de Sanatate a impus norme mult mai drastice pentru aprobarea dosarelor.

Pentru a beneficia de tratamentul cu medicamente antivirale, bolnavii de hepatita B si C trebuie sa intruneasca, conform noilor prevederi ale Comisiei de acreditare din cadrul Casei Nationale de Sanatate, un anumit punctaj.

„In urma unei sedinte care a avut loc la nivel central s-a stabilit o noua modalitate de analiza a dosarelor si un nou circuit al bolnavilor de hepatita cronica, explica dr. Mihai Ichim, medicul sef al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Bacau.

Pentru aprobarea dosarelor se iau in calcul anumite criterii medicale, legate de varsta, valoarea transaminazelor, a viremiei, gradul de fibroza, marcarii virali, dar si vechimea dosarului pe lista de asteptare. In plus, se mai ia in considerare si faptul daca boala este sau nu profesionala”.

Daca pana acum dosarele bolnavilor de hepatita intrau in programul national de tratament, in urma stabilirii diagnosticului de catre un medic specialist, de la inceputului acestei luni dosarele noi sunt punctate si se trimit spre analiza Comisiei nationale.

„Aceasta comisie va stabili daca pacientul intra sau nu in tratament si daca tratamentul isi va atinge scopul”, spune si dr. Maria Tioc, presedintele director al CJAS Bacau. Baza discutiilor in intocmirea noilor criterii a fost faptul ca valoarea unui tratament complet pentru bolnavul de hepatita este de un miliard de lei (bani cheltuiti pentru investigatii, diagnosticare si medicamente antivirale).

„Or, la noi in tara, rata de vindecare a bolnavilor de hepatita cu antivirale este ingrijorator de mica, de 6-7 la suta, si de aceea se pune intrebarea daca aceste cheltuieli sunt justificate”. In Bacau sunt deja in tratament 84 de bolnavi de hepatita B si C, iar altii 50 sunt pe listele de asteptare. Cei deja inclusi in program nu sunt afectati de noile modificari.

Roxana NEAGU

Comentarii

  1. am ajuns sa ne inbolnavim de hepatita din cauza neglijentei medicilor ,si nici macar nu putem fi tratati deoarece ni se recomanda niste tratamente mult prea scumpe pentru veniturile noastre.Nu se poate ca in tara asta sa fim lasati pur si simplu sa murim,ar trebui sa se faca ceva in legatura cu asta.Ni se opresc atatia bani de la servici pt sanatate,dar atunci cand vine vorba de un tratament casa de asigurari ne spune ca nu are bani.ar trebui sa se cheltuiasca mai putini bani pentru alte lucruri si sa fim ajuati cu tratamente sa ne putem vindeca.Ar trebui sa se faca dreptate in aceasta tara,unde au prea multi bani si altii nici macar nu poate sa-si ia un tratament pt a nu murii.ROG CASA DE ASIGURARI SA FACA CEVA SA NU NE LASE SA MURIM DE HEPATITA

Adauga un comentariu

*