Au invins Statul!

Au invins Statul!

Cu mult curaj, ceva orgoliu, incredere nelimitata si, de ce nu, putina nebunie poti ingenunchea Statul. Au demonstrat-o trei bacauani care au dat in judecata institutiile oficiale, castigandu-si astfel drepturi care le-au fost incalcate.

Teodor Agachi a crezut in Justitie

Pentru ca a vrut sa-si demonstreze siesi ca a avut dreptate, Teodor Agachi a dat in judecata anul trecut Ministerul Muncii in momentul in care s-a trezit cu ordinul de destituire din functia de director executiv adjunct al Directiei de Munca, Solidaritate Sociala si Familiei (DMSSF) Bacau.

„Toata nebunia a inceput in luna martie a anului 2005 cand am cerut trecerea din functia de director general al institutiei in cea de director adjunct de asistenta sociala, povesteste Agachi. Imediat m-am trezit cu un control de la Minister pe tema «Modalitatea de realizare a obiectivului de investitii al DMSSF Bacau», acea cladire in care functioneaza acum toate institutiile Ministerului Muncii, cladire pentru construirea careia era autorizata DMSSF sa coordoneze lucrarile”.

A fost acuzat de management defectuos

Controlul a fost insinuat pe motiv ca in acel an, 2005 (cand Teodor Agachi inca mai era directorul general al institutei), lucrarea nu mai era trecuta in legea bugetului ca o investiie in curs. Se cheltuisera deja 87 de miliarde de lei, iar pentru finalizare mai era nevoie de inca 8. „Lucrarea s-a sistat din lipsa de bani, chiar eu personal am fost la Bucuresti, in decembrie 2004, pentru a cere finantare, continua Agachi. Nu am primit niciun leu, pentru ca ulterior, la destituire sa mi se spuna ca nu am depus toate diligentele pentru a continua investitia in sensul intarzierilor sistematice si neglijenta repetata in rezolvarea ei, daca ne luam dupa articolul de lege care a facut obiectul procesului”.

Au inventat, mai spune Agachi, un articol din legea Finantelor Publice prin care ordonatorul de credite este obligat sa depuna anual devizul general actualizat la Minister, insa s-a omis faptul ca acest lucru trebuie facut de ordonatorul principal de credite, in acest caz, Ministerul Muncii. „Ce vina aveam eu ca nimeni nu mi-a cerut niciodata acest lucru?” s-a intrebat in acel moment Agachi, chemat si la comisia de disciplina de la Bucuresti si ulterior destituit din functie pe acest motiv. „Mi s-a imputat management defectuos pentru lucrarea in sine si oricat am incercat sa ma apar, peste tot am primit doar un NU general”.

„Am castigat pentru ca am avut dreptate”

Asa ca a urmat procesul (dosarul depus a avut peste 280 de pagini), mai intai la Curtea de Apel Bacau si apoi la cea Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru ca intre timp hotararea instantelor bacauane care admitea actiunea formulata de Agachi, a fost atacata. {i a castigat. „Pentru ca totul era legal, s-a lucrat pe lege, eu am avut dreptate, iar Justitia inca mai functioneaza in Romania.

Nu stiu ce a fost la mijloc, nici acum nu stiu din ce parte a batut vantul. Dar poate ca asa, am reusit sa trag un semnal pentru politicienii nostri…”, conchide Agachi, repus in functie de la 1 mai 2006, urmand sa primeasca si toate drepturile salariale indexate, majorate si recalculate, precum si celelalte drepturi de care ar fi beneficiat pentru functia din care a fost destituit ilegal.

Roxana NEAGU

Dr. Ileana Tudoran demonstrat ca se poate

In urma cu un an, dr. Ileana Tudoran a dat in judecata Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Bacau pentru ca a fost destituita ilegal din functia de director executiv adjunct medical.

„Presiunile au inceput inca din luna aprilie a anului 2005, ne-a declarat dr. Tudoran. Dupa ce s-a schimbat conducerea generala, s-au inventat fel de fel de chitibusuri pentru a scapa si de cei din linia a doua, adica de directorii adjuncti. S-a mimat reorganizarea posturilor si sub acest pretext s-au modificat si atributiile fiecarui post. Insa, postul meu nu a suferit nicio modificare…”.

Mai mult, a intrat in posesia deciziei de destituire din functie prin posta, cu confirmare de primire, in timp ce era in concediul de odihna legal, in Turcia. Pentru ca s-a simtit nedreptatita, a ajuns la proces.

„In cazul meu practic s-a reactualizat postul, ceea ce nu era prentru prima data, mai spune dr. Ileana Tudoran. Mi s-a oferit in schimb postul pe care-l ocupase, pana la numirea in functia de presedinte director general (functie pe care o detine in prezent n.r.), dr. Maria Tioc, de fapt un post temporar vacant. Asa ca am preferat sa plec si sa-mi sutin cauza in Justitie”.

Dupa lungi tergiversari, „pentru ca CJAS a tras cat a putut de timp”, dupa cum marturiseste, dr. Tudoran a primit in favoarea ei o hotarare definitiva si irevocabila pentru actiunea inaintata. Pe 15 iunie, dupa mai bine de un an de la destituire, isi va relua functia pe care a detinut-o la CJAS Bacau. „{i asta pentru ca am demonstrat ca se poate.

Trebuie sa avem demnitate, orice ar fi si oricat ne-ar costa”, a conchis dr. Ileana Tudoran, un om de mare valoare care mereu a stiut si stie ce vrea de la propria viata, cu tot ce inseamna ea.

Roxana NEAGU

Boangiu vs. Statul.

Claudiu Boangiu este acum redactor sef adjunct la cotidianul ‘Ziarul de Bacau’, revenind in breasla dupa aproape sapte ani de absenta. In acest timp a fost purtator de cuvant al Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Bacau si, intr-un fel, politician local, mai exact consilier judetean incepand cu 2000.

Cel cunoscut mai ales ca Poe, a avut frecusuri cu statul tocmai din cauza acestor doua „calitati” ale sale. In primavara anului 2003, a aparut un act normativ („ca o haina facuta dintr-un crac de pantalon” – dupa cum spune Poe) potrivit caruia devenea incompatibil cu una dintre cele doua functii. In aceste conditii trebuia sa aleaga intre a fi functionar public si a ramane consilier judetean.

„Eu am fost ales consilier in 2000, cu mult inainte de aparitia acestei legi cam… case, asa ca am considerat ca trebuie sa-mi duc mandatul pana la capat. Pe de alta parte, la locul meu de munca totul era OK, juristii AJOFM considerand ca nu este nicio problema”, povesteste Claudiu Boangiu.

El a atacat in Justitie pe motiv de neconstitutionalitate ordinul prefectului care-l suspenda din Consiliul Judetean iar Tribunalul Bacau a trimis spre judecare cazul la Curtea Suprema de Justitie.

Potrivit legii, pe durata judecarii, se suspenda actele care fac obiectul procesului, asa ca ca el a ramas si consilier judetean si purtator de cuvant al AJOFM. Pana cand? Pana in 2004, cand i s-a terminat mandatul pentru ca instanta suprema nu s-a pronuntat nici pana in ziua de astazi in acest caz. Si asa a reusit Claudiu Boangiu sa invinga Statul! (N. BROSTEANU)

Comentarii

  1. aici pot numai adauga la vorbele d-lui agachi
    „Justitia inca mai functioneaza in Romania”
    eu asi spune ca a inceput sa functioneze.
    nu e de mult cand cazurile dumnealor nu a fi avut nici o sansa, avem o gramada de cazuri unde situati similare au fost reclamate la bruxelles.
    sa vedem sitautia reala, datorita monitorizari uniuni europene, a inceput sa functioneze si justitia.
    a inceput sa functioneze si politia, adica sa nu mai lucreze pe cont propriu,
    oficialitatile sa stranga din dinti la luat spaga si,,,,
    nu este meritul nostru, multumim ue-ului.

Adauga un comentariu

*