Gripa aviara la Darmanesti

Numărul focarelor de gripă aviară a crescut, joi, la 121, apărând cinci noi suspiciuni, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Oana Marinescu, după reuniunea Comandamentului Naţional Antiepizootic.

Ea a spus că suspiciunile apărute sunt în judeţul Prahova, trei cazuri, un caz în judeţul Argeş şi un caz în judeţul Bacău, la Darmanesti.

Oana Marinescu a afirmat că, potrivit informaÅ£iilor prezentate de reprezentanÅ£ii Autorităţii NaÅ£ionale Sanitar-Veterinare (ANSV), „tendinÅ£a de scădere a ritmului de infectare cu virusul gripei aviare se menÅ£ine”.

Purtătorul de cuvânt al guvernului a anunţat că primul-ministru a cerut ANSV să identifice cauzele ce au determinat apariţia de noi focare.

„ANSV trebuie să stabilească dacă sursa infectării cu virusul gripei aviare în noile focare se află în mediul înconjurător sau provine tot din fermele de la Codlea”, a afirmat Oana Marinescu. Ea a precizat că, în prezent, ANSV desfăşoară ancheta epidemiologică în noile focare.

De asemenea, Oana Marinescu a anunţat că s-a decis distrugerea a 207 tone carne de pasăre infectate cu virusul gripei aviare de la firma Aviprod.

ANSV a amendat până acum 64 de primari pentru nerespectarea normelor sanitar-veterinare. În urma controalelor efectuate de ANSV şi Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului (APC) la 125 de unităţi frigorifice şi procesatoare de carne au fost constatate încălcări ale normelor la 64 dintre aceştia.

ANSV şi APC au decis retragerea definitivă de la comercializare a 300 kg carne de pasăre şi au dat 64 de sancţiuni contravenţionale.

ROMPRES

Adauga un comentariu

*