S-au inasprit masurile antiaviare la Onesti

In ultimele zile, in municipiul Onesti au fost luate masuri mult mai dure pentru a preveni raspandirea gripei aviare, una dintre decizii vizand interzicerea totala a comertului cu pasari si animale vii. Initial, interdictia se referea doar la pasari, iar ulterior s-a extins si la porci, ca urmare a focarului de pesta porcina din comuna Targu Trotus.

Insa acum nu mai este permis comertul cu niciun fel de animale, nici macar cu vaci sau cai. In Oborul Onesti a fost interzisa prezenta oricarui animal, chiar si daca acestea nu urmau sa fie scoase la vanzare.

Masura a ingreunat vizibil comertul cu alte produse, cum ar fi materialele de constructie. Multi comercianti care vin la oborul din Onesti, in fiecare sambata, sunt tarani de prin comunele invecinate, care isi transporta marfurile cu ajutorul carutelor trase de cai. Insa la intrarea in obor, toate carutele au fost oprite, pentru ca prezenta animalelor la targ a fost interzisa. Comerciantii au fost descumpaniti, nestiind cum sa-si deplaseze carutele fara cai, de la poarta oborului si pana la locul de desfacere, pe o distanta de circa 50 de metri.

“Ingeniozitatea romanilor s-a dovedit si de aceasta data – ne-a povestit Neculai Doilet, directorul Administratiei pietelor, bazarului si oborului din Onesti. In timp ce caii au fost ‘parcati’ pe un deal din apropiere, oamenii si-au legat carutele de microbuze sau de autoturisme, tractandu-le astfel pana la locul de desfacere.

In alte cazuri, oamenii s-au inhamat pur si simplu in locul cailor si au tras la carutele mai usoare. Pentru noi, interzicerea comertului cu animale a reprezentat o paguba insemnata. Iar oborul fara animale e ca pita fara condimente”.

Interdictia pentru animale a fost dublata de o alta, valabila pentru cereale. Graul, porumbul si orice alt produs care poate fi folosit drept hrana pentru pasari si animale au fost interzise de la vanzarea in targul saptamanal de la Onesti.

Comandamentul antiepizootic din Onesti a luat aceasta masura pentru a face imposibila raspandirea virusului aviar. Pana in prezent, la Onesti nu au fost suspiciuni de gripa aviara, dar zona municipiului este aproape incercuita de focare aflate la cateva zeci de kilometri, sau chiar la distante mai mici.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*