Somerii de la Carom asteapta cu buzunarele goale

Fostii salariati de la SC Carom SA Onesti, care au devenit someri de curand, asteapta cu interes finalizarea procedurilor de lichidare a combinatului si scoaterea acestuia la vanzare.

Ei spera ca societatea care va cumpara instalatiile de la Carom va redeschide combinatul si ii va reangaja la noua firma. Insa proaspetii someri vor mai avea de asteptat, intrucat termenul pentru finalizarea procedurilor a fost inca o data prelungit, pana pe 17 iulie, iar licitatia pentru vanzarea combinatului a fost programata pe 8 august.

Pana la acea data, doar 600 de oameni vor ramane la Carom, pentru a asigura paza instalatiilor. Dintre ceilalti 900 de angajati, multi au intrat deja in somaj, iar altii vor fi disponibilizati pana la sfarsitul lunii iunie.

Pentru noii someri, asteptarea este destul de grea, intrucat ajutorul social promis de Guvern nu a ajuns inca in buzunarele celor disponibilizati. Nemaiavand resurse financiare, multi dintre fostii salariati de la Carom au luat deja calea strainatatii, cele mai cautate tari fiind Italia si Spania.

Cei care au plecat din tara au spus ca s-au saturat sa astepte cu buzunarele goale pana va fi repornit combinatul.

Conducerea Sindicatului “Carom” sustine ca banii promisi de Guvern, drept compensatii financiare, vor fi platiti tuturor celor disponibilizati, indiferent de functia avuta sau de situatia materiala, insa nimeni nu a putut preciza cand vor ajunge la Onesti acesti bani.

Nici pentru salariatii care au mai ramas la Carom nu sunt bani. Stocurile de materiale si materii prime au fost lichidate, tocmai pentru a se asigura salariile, iar acum se incearca vinderea la fier vechi a unor instalatii dezafectate cu ani in urma.

Cat despre repornirea combinatului, lichidatorul judiciar Adrian Marghescu a precizat ca sunt cateva firme interesate de acest lucru, printre care Calder-A International si alte doua grupuri din Israel.

Firma lichidatoare si sindicatul de la Carom sustin ca exista sanse mari ca societatea care va cumpara combinatul sa reporneasca instalatiile. Insa din punct de vedere legal, noului proprietar nu-i pot fi impuse nici un fel de conditii in acest sens, el avand inclusiv dreptul de a vinde instalatiile la fier vechi.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*