Scandalul chinezoaicelor

Scandalul chinezoaicelor de la BacauDepartamentul National Anticoruptie a primit o sesizare cu privire la „afacerea chinezoaicelor” din orasul lui Bacovia. DNA a redeschis afacerea „SONOMA – BALDICONF”, dosar in care se aduc acuzatii de coruptie italianului Sergio Baldone, respectiv romancelor Popovici si Dascalu.

Scandalul aducerii celor 1000 de muncitoare asiatice la Bacau pare a se apropia de final. Conform legislatiei in vigoare, S.C. „BALDICONF” (care produce imbracaminte pentru export) nu poate angaja lucratoare din China decat in anumite conditii, respectarea acestora ducand inevitabil la falimentul afacerii lui Sergio Baldone (care s-a facut cunoscut in Bacau in calitate de administrator la SC „BALDICONF”).

Concret, pentru ca afacerea sa fie rentabila, „BALDICONF” ar trebui sa aduca chinezoaice la munca in Bacau cu 3,3 milioane de lei pe luna. Cum in Bacau salariul mediu in industria de confectii se invarte in jurul sumei de 4,5 milioane lei vechi, nici o romanca n-ar fi dispusa sa lucreze la un pret mai mic, nici macar la nivelul acestuia, mai ales ca acum salariatele noastre nu discuta sub sapte milioane de lei pe luna!

Asa ca italienii de la „BALDICONF” s-au gandit la cea mai ieftina mana de lucru, cea asiatica. Oferta acestora pentru chinezoaice, mult sub ce se oferea pana acum romancelor, este, in dolari vorbind, de opt ori mai mare decat venitul unui confectioner care lucreaza in China, deci tentanta pentru muncitoarele cu ochi oblici.

Prin urmare, atat patronatul cat si viitoarele angajate s-ar intelege foarte bine, dar la acest moment intervine legea. Or, pentru a o respecta, italienii vor fi obligati sa bage mana mult mai adanc in buzunare sau… sa angajeze la negru!

Motivul

Conform legislatiei din Romania, cetatenii chinezi nu se pot angaja in tara noastra, deci si la Bacau, pe un salariu de 330 de RON.

Potrivit Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF), cetatenii straini pot avea acces pe piata muncii din Romania numai daca salariul inscris pe contractul individual de munca este cel putin la nivelul salariului mediu pe economie.

Departamentul pentru Munca in Strainatate din cadrul MMSSF a precizat ca, in baza prevederilor din OUG 194/2002, incadrarea in munca a cetatenilor chinezi nu se poate realiza in baza unui salariu mai mic decat cel enuntat de lege.

Potrivit dispozitiilor articolului 56 alineatul 1, litera c) din OUG 194/2002, republicata, privind regimul strainilor in Romania „strainilor intrati in Romania in scopul angajarii in munca li se prelungeste dreptul de sedere temporara daca salariul inscris in contractul individual de munca este cel putin la nivelul salariului mediu pe economie”.

Cum salariul mediu pe economie este de 1101 lei brut, respectiv 823 lei net si cum numarul strainilor care pot fi incadrati in munca sau detasati pe teritoriul Romaniei este reglementat anual prin hotarare de Guvern, in concordanta cu politica privind migratia fortei de munca si cu situatia pietei muncii, italienii de la „BALDICONF” nu prea au de ales, mai ales ca nici Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca nu poate accepta incalcarea legii.

In atentia DNA

De parca nu era suficient pentru spulberarea visului celor care mizau pe forta de munca ieftina a asiaticelor, „BALDICONF” a ajuns si in atentia Departamentului National Anticoruptie, procurorii de la Bucuresti primind o sesizare cu privire la „afacerea chinezoaicelor” din orasul lui Bacovia.

Tot in context, surse din interiorul DNA ne-au mai informat ca DNA a redeschis si afacerea „SONOMA – BALDICONF”, dosar in care se aduc acuzatii de coruptie italianului Sergio Baldone, respectiv fostelor directoare Popovici si Dascalu, ancheta finala urmand sa clarifice modul in care cifra de afaceri a societatii „BALDICONF” a crescut sau nu, prin mijloace ilegale, in detrimentul altor firme de profil din Bacau.

Bogdan Papadie

Comentarii

  1. Felicitari DNA. Continuati ancheta si faceti dreptate! Baldoni, cele doua hoate Popovici si Dascalu, Danila (actual director la SONOMA)- omul de casa si amantul lui Popovici sunt cei asupra carora trebuie centrata ancheta.
    Succes!

  2. thunder a zis:

    :)) bai zorro eu ti am mai spus ca esti prost dar se pare ca nu ma crezi.dc italianul e destept si da bani cui trebuie ii lasa DNA-ul in pace.era de asteptat ca va iesi ceva urat dat fiind ca e vb de 1.000 de lucratoare nu 10 sau 100

  3. este cert ca mancatoru asta de
    paste a gasit in romania exact ce cauta, un sistem corupt si cu putini bani influenta necesara sa suga tot ce poate din om.
    in italia nu-si permite, legile sunt prea draste, italieni nu raman 1 min peste orele de lucru, daca sunt bolnavi ramna acasa,….
    aici a gasit prosti, si daca prosti sau desteptat, a gasit alta cale, importa alti din china.
    am devenit un fel de scola de sclavi, daca a-i nostri au fost educati sa fie scalvi si au absolvit testul, au voie sa plece in italia, spania, anglia… acuma am primit prospaturi, i-i educam si au sa descopere cu timpu unde pot aplica ce au invatat pe bani mai multi, sa vedem cat dureaza pana eau si ei drumu-l spre vest.
    de vina nu este mancatorul de paste, politica si papagali nostri corupti.

  4. Thunder baiatule fara argumente faci doar vorbire fara sens si in final te faci de ras!
    Stiu ce te doare pe tine: zona metropolitana! Lasa ca-ti trece mai ales ca zona aia tot nu se va face!!!!
    :-)))

  5. thunder a zis:

    bai pe mine nu ma doare nimic ca nu am nici un avantaj eu propriu zis.ce ma deranjeaza este prostia si conceptia ta ca tot ce zboara se mananca.tu chiar crezi ca ii face ceva DNA-ul macaronarului?at imi pare rau de tine dar ai gandirea unui copil in care toate sunt asa cum ii spune parintii =))

  6. Thunder-as baiatule esti mic si prostut. Evolueaza sau dispari!

  7. thunder a zis:

    bai pulica mica e mata si tot neamul taui cel adormit. nu l mai pupa in cur pe poponarul de pinguin ca poate ii place si ti o trage de nu mai stii decat cuv p….la.bai in ritmul asta in care evoluezi tu in minim 1000 ani poate ajungi si tu la gradul de maimuta ca la cel de om iti ia cel putin 3.000 ani.idiotule.si cu asta inchei arborele tau genealogic din viitor si totodata discutia mea cu tine ca esti prea prost pana sa iti raspund

Adauga un comentariu

*