Traseisti, trasoare si barbati: O mica istorie a pelerinajului politic in Bacau

Pe langa alte multe metehne, cei ce-si spun politicieni au un obicei tare urat: se plimba dintr-un partid in altul dupa cum le dicteaza interesul. Nu cel politic, ci cel financiar, in primul rand. Sunt rare exemplele de oameni verticali care, scarbiti de cloaca in care s-au bagat, renunta la tot si se duc departe de mizerie.

Romeo, iubaretul infidel

De departe cel mai plimbaret dintre politicienii bacauani din prim plan este Romeo Stavarache. Actualul primar si-a inceput cariera politica, atentie, dragi liberali!, in PSD, ma rog, PDSR cum ii zicea pe atunci.

Prin 1993, dragul de Romeo nutrea simtiri social-democrate pe care le impartasea impreuna cu membrii organizatiei de tineret. Era o tanara speranta, cam timida, cam stearsa, parea un element sanatos, pe care te puteai baza. Dar n-a fost asa! Satul sa stea la coada interminabila pentru un scaun capitonat, Stavarache a sters-o la prima ocazie ivita.

Ocazie care s-a numit ApR-ul lui Melescanu, cel care in 1997 a evadat de la sanul Bunicutei, preferand o aventura pe cont propriu. Dupa ce s-a umflat ca o gogoasa, acest ciudat ApR a urmat procesul firesc de fasaire, lucru care l-a impresionat foarte pe Romeo Stavarache. Atat de mult incat l-a lasat cu buzele umflate pe Mele si-a sarit in bratele lu’ domn’ Voiculescu.

Da’ n-a plecat cu mana goala, a luat cu el si grupul care-l inconjoara si astazi, nucleul dur ce-i este indispensabil (Gabriel Berca – actual prefect, Constantin Geosanu – director in Primarie, Ionel Palar – parlamentar, Silvestru Dogaru – consilier judetean etc) si care-a fost rasplatit cu varf si indesat pentru fidelitate. In PUR, transformat ulterior in Partidul Conservator, Stava a stat exact cat trebuie: pana sa ajunga primar.

S-a folosit de trustul media al lui Voiculescu pentru a castiga alegerile locale din vara lui 2004, iar apoi s-a dus la mai bine. Adica in PNL, unde a ajuns seful filialei judetene (dupa un scandal de pomina cu vechii liberali) si si-a impus prietenii – vezi mai sus – in posturi cheie (spre nemultumirea tuturor).

Avand in vedere ca la liberali apele-s tulburi, Alianta nu sta prea bine in sondaje si jumatatea de mandat ca primar a fost catastrofala, n-ar fi exclus ca iubaretul nostru sa gaseasca un alt asternut politc unde sa se culcuseasca, bineinteles dimpreuna cu amicii. Ca la gramada e mai bine. Prietenii stiu ce, cum si, mai ales, cat!

Sechelariu a avut un puseu de becalizare

Nervos din cale-afara dupa ce-a pierdut alegerile la Primarie in 2004, Sechelariu a tunat si-a fulgerat impotriva colegilor din PSD care l-ar fi lucrat pe la spate. Nu stim exact cum a fost (prea)lucrat Dumitru Sechelariu, insa cu siguranta ca principalul vinovat de caderea sa este un bacauan pe nume Sechelariu Dumitru.

Dar asta-i o alta poveste, pe care o s-o istorisim alta data, poate mai pe larg. Cert este ca pe baza de amor fotbalistic, ex-primarul a legat si prietesug politic cu Gigi Becali, pe atunci proaspat cumparator a una bucata PNG si posesor a una bucatica minte (prea)intoxicata de niste baieti cruzi, care n-au avut mila de bietul om si l-au trimis la televizor ca sa rada lumea de el.

Dar cum amandoi sunt leiti-poleiti, feti-frumosi cu stea in frunte (Becali cred ca are doua – Steaua de la fotbal si aia crestina in nustiu cate colturi), cavaleri ai onoarei bla, bla, bla, nu s-au inteles care sa stea in fata pe martoaga penegista.

Suparat, Sechelariu a zis „pas”, a aruncat cartile si-a luat potul cu care intrase (vreo cativa consilieri locali si judeteni) si s-a retras in foisor, la racoare, de unde a fost deranjat de procurorii DNA care l-au trimis, o vreme, tot la racoare.

Lupu si-a schimbat parul. Dar si-a revenit

Va mai aduceti aminte de domnul Nicu Lupu? Exact, domnul acela simpatic, care a fost cel mai longeviv presedinte al Consiliului Judetean, un adevarat toiag al lui Moise pentru PDSR-PSD in Bacau.

Numai ca si cele mai tari esente cedeaza uneori, iar pentru onorabilul Lupu momentul s-a numit 1997, atunci cand s-a lasat sedus de, concidenta cu Romeo Stavarache!, Melescanu si al sau ApR. Ca si actualul primar al Bacaului, el si-a dat seama destul de repede cate parale (nu) face gaselnita lui politica si s-a reintors la matca social-democratiei.

Dar lucrurile n-au mai fost la fel pentru el pentru ca a fost privit mereu cu oarecare suspiciune si antipatia pe care o avea pentru el Dumitru Sechelariu (baronizat dupa 2000) l-a marginalizat si mai mult. S-a retras discret la Universitatea „Bacovia”, ca un soldat harsit in lupte la mosioara sa de la tara.

A, era sa uit! O alta coincidenta (oare?) leaga numele lui Lupu de al lui Stavarache: fost secretara a fostului presedinte al Copnsiliului Judetean este actuala secretara a actualului primar. Ei, daca am vorbi si despre campania electorala din primavara-vara lui 2004, cand Nicu Lupu il consilia pe fragedul candidat Romica Stavarache… Dar si asta-i alta poveste ce merita povestita pe indelete.

Surferul Avram pleaca de pe val

Constantin Avram a plecat de doua ori din partid. O data din PNL, in vara lui 2000, si s-a dus la PD. A doua oara, acu’ vreo cateva zile, a plecat din PD si nu stie unde va ajunge. „Ingrijorator” pentru mos Pitu este ca a plecat de fiecare data din partide aflate la guvernare, adica s-a ridicat de la masa plina.

Ce-i drept, in primul caz s-a dus la PD, care era, intr-un fel, la putere, insa liberalii aveau grosul. Problema este acum cine-l mai primeste pe acest Canuta, om sucit care nu vrea cu nici un chip sa respecte regula de aur a politicianului roman: chiverniseala mai intai!

Un fleac, m-au ciuruit

Daca Nicu Lupu a fost toiagul PSD, atunci pe Ilie Birzu il putem numi cainele de stana al organizatiei municipale. A dat mereu ocol turmei de mioare de prin cartiere si parea pe veci incremenit in… proiect.

A cedat ispitei tunatoare venita dinspre cuplul letal Scehelariu-Becali si-a ajuns ditamai baciul peste iedutii si capritele politice din PNG. N-a plecat atunci cand fostii sai colegi din PSD au dat bir cu fugitii, insa mai bine o facea. Dupa ce le-au dat cornitele procentuale, penegistii l-au impuns pe Iliuta Birzu pana l-au dat afara de la stana, pardon!, din partid. Asa-i trebuie daca a dat malaiul pesedist pe branza lui Becali!

Ar mai fi de spus despre Eugen Ocheatu care-a „parcat” in curtea PD-ului, ca in PSD nu mai crestea painita, ori despre Ionel Floroiu care, mai inainte, a urmat traseul invers, cica de raul lui Nistor. Si-ar mai fi ei, dar chiar nu mai conteaza. Important e sa cascam ochii la alegeri.

Daniela MORAR

Comentarii

  1. da,de popa nu ziceti nimic? alt ,,baiat destept,,.are averea la sosete,caci in declaratia de avere bate ,,vantu,,.fals in declaratii sau a furat?

Adauga un comentariu

*