Taxe mari pentru elevii care nu au promovat ultima sesiune de Bac

La putin mai mult de o luna pana la desfasurarea primei probe a examenului de Bacalaureat, conducerea ISJ Bacau nu este informata in legatura cu taxa impusa de Ministerul Educatiei si Cercetarii pentru inscrierea elevilor picati la ultimele doua sesiuni ale acestui examen.

La fel ca anul trecut, absolventii bacauani ai claselor a XII-a care au picat Bacalaureatul o data sau de doua ori, pentru o noua inscriere, trebuie sa plateasca o taxa stabilita de inspectoratul scolar, in valoare de 1,5 milioane de lei vechi.

Deoarece, de la un judet la altul, s-au inregistrat diferente semnificative intre sumele impuse, pentru acest an, Ministerul Educatiei a stabilit ca taxa sa fie unitara.

Astfel, printr-o adresa care trebuia sa ajunga si la Inspectoratul Scolar Judetean Bacau se precizeaza: „Candidatii proveniti din invatamantul de stat, din promotiile anterioare si care au sustinut in anii anteriori de cel putin doua ori examenul de Bacalaureat, se pot inscrie pentru sesiunile examenului de Bacalaureat din 2006 numai cu achitarea taxei in valoare de 1.852.740 lei vechi (185 RON)”.

Totodata s-a mai stabilit ca, pentru examenul de absolvire a invatamantului postliceal, candidatii sa plateasca o taxa de 1.196.830 lei (120 RON), iar cei care au promovat anul de completare in unitati de invatamant particular vor plati pentru sustinerea examenului de certificare aceeasi suma.

Dar, cum haos este cuvantul specific invatamantului romanesc, conducere ISJ Bacau nu a fost instiintata despre existenta unui astfel de comunicat.

„Taxa la Bacalaureat pentru anul acesta s-a stabilit in Consiliul de Administratiei al Inspectoratului Scolar. S-a hotarat ca aceasta sa fie in jur de 1,5 milioane de lei vechi atat pentru elevii care nu au promovat in sesiunile anterioare cat si pentru cei proveniti din invatamantul particular. Suma a fost stabilita in urma calculelor realizate de contabilul-sef al inspectoratului. S-au avut in vedere cheltuielile pe care le suporta institutia noastra pentru plata salariilor profesorilor supraveghetori si corectori, pentru deplasari, si alte cheltuieli”, a declarat Radu Ababei, inspectorul general al ISJ Bacau.

Putin mai mult de o luna pana la Bac

Prima proba de Bac, cea orala, de Limba si Literatura Romana, este programata pe 26-27 iunie. Pe 28-29 iunie se va sustine proba orala la limba moderna, iar in 30 iunie-1 iulie cea de limba si literatura materna.

Probele scrise au fost programate: 3 iulie – Limba si Literatura Romana; 4 iulie – limba materna; 5 iulie – proba obligatorie a profilului; 6 iulie – o proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii; 7 iulie – o proba la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare.

Pe 10 iulie, pana la ora 16.00 se vor afisa rezultatele, iar pana la ora 20.00 se vor depune contestatiile. Rezultatele finale se vor afisa pe data de 14 iulie. Sesiunea de toamna a examenului de Bacalaureat 2006 va incepe de data de 21 august.

(Rodica ANDRICI)

Adauga un comentariu

*