Un marinar român salvat în urma unui naufragiu în Oceanul Indian

Un marinar român a fost salvat de paza de coastă sud-africană, joi, în urma naufragiului unui mineralier, în Oceanul Indian, transmite ROMPRES.

Reprezentatul FederaÅ£iei InternaÅ£ionale a Transportatorilor în România, Adrian Mihălcioiu, a declarat corespondentului ROMPRES că, în urma operaÅ£iunilor de salvare organizate de autorităţile sud-africane, a fost recuperat un singur marinar român dintre cei patru îmbarcaÅ£i pe mineralierul „Alexandros T” de 165.000 tdw.

„InformaÅ£iile primite până în prezent indică faptul că doar ÅŸapte marinari din cei 33 de membri ai echipajului au fost recuperaÅ£i din mare ÅŸi printre ei se află ÅŸi ofiÅ£erul electrician Liviu Băluţă, din Mangalia”, a precizat Adrian Mihălcioiu.

Sursa citată a mai declarat că mineralierul „Alexandros T”, fost „ComăneÅŸti”, ce s-a scufundat în noaptea de miercuri spre joi după ce s-a rupt în două, a fost lansat la apă în anul 1989, la Åžantierul Naval din ConstanÅ£a, ulterior vasul fiind cumpărat de compania elenă Overseas Marine Enterprise.

Adrian Mihălcioiu a explicat că acest tip de nave prezintă riscuri sporite de avarie la suprastructura corpului metalic, din cauza tipului de marfă pe care-l transportă, respectiv minereu de fier cu densitate foarte mare, precum şi a centrului de greutate jos. Din acest motiv, proiectantul recomandă ca după primii cincisprezece ani de exploatare vasul să revină într-un şantier naval pentru verificarea rezistenţei corpului.

Autorităţile sud-africane au anunţat că vor continua operaţiunile de căutare şi salvare, dar că şansele de recuperare a restului echipajului sunt mult mai reduse după 24 de ore, din cauza temperaturii foarte scăzute a apei oceanului.

ROMPRES

Adauga un comentariu

*