Laurian Lucas: In Primarie, comisioanele erau echitabile

laurian lucas, fost viceprimar al bacauluiLaurian Lucas. Unul dintre cei doi viceprimari ai Bacaului sub administratia Sechelariu. Un personaj de un pitoresc aparte. Fost luptator in Legiunea Straina. Unul dintre cele mai controversate nume din administratia bacauana. Cercetat in acelasi dosar cu Dumitru Sechelariu.

– Cand ati plans ultima data?

– (Rade, apoi tace) Cred ca de foarte mult timp n-am plans. Nu cred ca am plans in ultima vreme… Ultima data a fost atunci cand am pus din nou piciorul in Romania, in ’96. In schimb, cred ca am fost foarte aproape de cateva ori de atunci. In ’96, eram bucuros ca m-am intors intreg in tara, ca mi-am vazut rudele, cunostintele. Era plans? Nu stiu, dar erau lacrimi din abundenta!

– Care-i crima mai mare: sa-i iei viata unui om sau sa-i omori sufletul?

– Nu stim ce se intampla dupa moarte. Eu cred ca sufletul nu poate muri, de aceea crima fizica e marele pacat.

– Aveti vreun motiv sa-l considerati un tata pe Dumitru Sechelariu?

– (Scurt) Nu, nici un motiv!

– Care este cel mai rusinos lucru pe care l-ati facut in viata?

– … Hm, cel mai rusinos… (Rade) Aveti intrebari grele… (Privirea i se pierde in gol si tace) Cred ca… a fost acela ca nu m-am putut ridica la nivelul sentimentelor purtate de alte persoane. Nu am avut intensitatea si curatenia daruite de alti oameni, fiindca am fost poate mai respectat si iubit decat am putut sa respect si sa iubesc eu. {i acum cred ca ar fi lucrul de care nu sunt deloc mandru. (Pauza) Acum.

– Onoarea inseamna inclusiv sa platesti pentru greselile altora?

– Doar in conditiile in care ai apucat sa promiti. Onoare inseamna sa respecti ce spui, dar, mai ales, sa ramana intarit acel lucru prin fapte. Daca platesti, ramai onorabil, pentru ca ai stabilit asa dinainte – aceasta-i, de fapt, fapta dupa care trebuie sa fii judecat.

– Sunteti o personalitate sau un personaj?

– Un personaj.

– Ce va lipseste ca sa fiti o personalitate?

– (Zambeste) Probabil in tara asta e nevoie de o mai mare aplecare spre compromis. Probabil… {i, poate, ar trebui sa am ceva mai mult entuziasm pentru a deveni o personalitate.

– Supremul gest de tandrete al unui barbat in fata unei femei este…

– (Zambeste. Usor trist?) Tandretea este frumusetea unei relatii, respectul si atentia nedisimulata. Imbinand aceste doua calitati ale relatiei, vei sti intotdeauna de ce are nevoie pentru ca tu sa fii barbatul tandru pe care-l vrea alaturi o femeie.

– Cand erati copil, ati mancat bataie?

– Foarte des! Tatal meu m-a crescut asa: „Niciodata sa nu deranjezi pe nimeni, in niciun fel. Dar daca ai dreptate si vii batut acasa, o mai iei inca o data si de la mine. Nimeni nu e mai presus de tine, nimeni nu dispune de tine.” Este o invatatura de care ma folosesc si acum.

– Care este coltul din municipiul Bacau unde se vede cel mai bine amprenta fostului viceprimar Lucas?

– Din punct de vedere al lucrarilor administrative de transformare a Bacaului nu cred ca am uitat niciun colt. Insa, unde m-as astepta sa se vada clar si bine este in sufletul unor categorii de cetateni. Imi amintesc de oameni, nu putini, care veneau la mine dupa ani de procese, dupa nedreptati ale altor autoritati, cazuri pe care nu le-a rezolvat nimeni niciodata din comoditate, dintr-o neimplicare… Printr-o dispozitie verbala de-a mea s-au emis documente care reglau probleme nerezolvate de ani de zile. Acolo ar trebui sa se vada…

– Ce este mai de pret decat libertatea?

– Viata! Si, in unele cazuri, chiar sanatatea. Viata, in orice conditii.

– Se spune ca acum, in Primaria Bacau comisioanele sunt mari. Cum erau inainte de 2004?

– (Rade) Echitabile.

– Ce rugaciune stiti si o spuneti cand va e greu?

– Singura rugaciune pe care o stiu, rugaciune dupa tipicul si intelesul Bisericii Ortodoxe Romane, este „Tatal nostru”. Dar nu o mai rostesc de multa vreme…

– Ce greseli n-ati mai repeta ca viceprimar?

– N-aveti timp sa ascultati. Probabil ca… viziunea despre poporul roman data de educatia, de scoala dinainte de ’89. Cred ca e cea mai regretabila greseala, pe care sigur nu o mai repet. Recunosc, in ultimii cinci ani, nu am pus in aplicare ceea ce am aflat despre poporul roman dupa scoala, din experienta personala. Asta e! Voi judeca poporul dupa ce stiu eu, nu dupa ce se stie din perceptia institutionalizata. O alta greseala pe care mi-o asum si pe care nu o voi repeta este ca sigur nu voi mai acorda oricarei persoane prezumtia de buna-credinta. N-am s-o mai fac!

– Va e frica de singuratate?

– Nu! Din punctul meu de vedere, tot ce se intampla in viata, iubire, prietenia, totul, este o alegere, o optiune, o strategie personala. Daca asta vrei, vei fi singur. Nu are cum sa-mi fie frica atata vreme cat depinde de mine cum imi va fi viata.

– Ce defect n-ati putea schimba la dumneavoastra?

– (Se gandeste mult) Determinarea. Mai ales in combinatie cu rezistenta la compromis. In Romania, poate fi un defect major, uneori, neadmiterea compromisului. Dar, din pacate, nu pot sa scap…

– Cati prieteni ati pierdut in ultimii doi ani?

– Eu cred ca, in esenta, niciunul. Ce stiu e ca eu cunosc pe cativa care m-au pierdut de prieten.

– Credeti ca ati putea fi un model pentru copilul dumneavoastra, atunci cand va veti hotari sa aveti unul?

– (Tacere lunga) Sincer, nu cred ca as putea fi un model pentru cineva, inclusiv pentru un virtual copil al meu. Insa, ceea ce sunt sigur ca as putea sa-i ofer, si ar fi un motiv de mandrie pentru mine, este sa-i arat viata asa cum e. Prin a-i prezenta viata in adevarata ei lumina cred ca ar insemna sa-i ofer egalitate de sanse in viata cu adevarat! Poate ca el, atunci cand ar putea analiza asemenea calitate a tatalui sau, va considera ca as fi un model.

– De cate ori ati vrut sa plecati din Bacau din Bacau in ultimii doi ani?

– Definitiv?

– Definitiv.

– O data.

– De ce Laurian Lucas n-a renuntat niciodata la platosa sub care si-a ascuns majoritatea caracteristicilor reale?

– Nu m-a interesat niciodata un anumit tip de imagine publica. Menirea mea a fost aceea de oranduitor, constructor, implicat in anumite directii. Nu m-a interesat o parere artificiala. Poate a fost o greseala, dar am ales compania unor oameni care, daca sunt valori, stiu sa mearga dincolo de aparente. Cu regret o spun, foarte putini au fost interesati de persoana Lucas.

– Nu v-a pasat de imaginea publica.

– Timpul nu este pierdut. Am avut de pierdut si am de gand sa repar acest lucru. Daca altii au fost foarte putin interesati sa vorbeasca despre Lucas cel adevarat, am sa vorbesc eu.

Nelu BROSTEANU

Comentarii

  1. asta e un fel de campanie electorala ;-), nea nelu brosteanu.
    fiind odata dintr-o echipa de hoti nu cred ca trezeste interesul publicului.
    sunt si sper ca vor fi bani investiti aiurea in campanie.
    „lupul í-si schimba blana da…”
    face-ti reclama oameni nepatati si fara legaturi mafioate.
    de asta are nevoie bacaul 😉
    cu respect.

  2. rock60_70 a zis:

    Bai,voi cind aveti de gind sa va faceti public actionariatul?Ca sa stim daca nu cumva va plateste Lucas sau Benea

  3. sunshinealice a zis:

    ba voi astia care tot comentati…vi se pare ca fac ceva cei pe care i ati vota?
    sunteti nebuni dc spuneti da
    asa ca nu va mai luatai voi de oameni care chiar au mai miscat ceva si nu au facut o numai in conturile lor.asa ca gata cu gura

  4. adica dupa spusele tale „sunshine…” sa intelegem ca nu avem nici o alta alternativa, adica sa alegem ori hoti ori incompetenti.Da vezi incompetenti mai pot reface ceva la imagine, experienta de zi cu zi i-i face competenti, da hotului ce vrei sa-i mai faci?.
    Sper sa priceapa si bacau si clica de hoti si mafioti lui Seche… ca nu avem nevoie de ei, asteptam ca pana la urmatoarele alegeri sa iasa la suprafata si oameni cinstiti si fara buline negre.
    Ma, a-ti furat destul, va puteti pensiona deacuma, mai lasati si pe alti sa traeasca, sau chiar vreti sa deveniti canceru bacaului?.

  5. thunder a zis:

    bai dar mai lasa ne ca m am saturat eu sa il lingi in cur pe Stava.Mai scuteste ne ca ne faci sa credem ca ii esti amant :d

  6. mda, greu de descifrat ce vrei sa spui tu acolo, da inteleg esentialul.
    din comentariile tale/voastre, cativa de aici tind sa cred ca „Obsevatoruldebacau” e finantat de HOTI/Sechelaristi sau ma inshel??.Dovada faptului ca „http://www.mediaindex.ro/” da niste informati de ceata despre ce-i care detin actiunile la pagina/cotidianul asta.
    Nu va las mai, nu accept ca Bacaul sa fie iara condus de HOTI.
    Sigur ca va pica si Pinguinu, pentru ca o ea pe urma Sechelarista, dara,,, noi cetatenii BACAU-lui v-om face zarva la momentul oportun cu informati despre cercul lui de interese.Sunt sigur ca Bacau poate mai mult decat sa debiteze aseamenea SECHELE si PINGUINI.
    Mai, nu ling pe nimeni si nu am nici un interes politic, vreau doar,, sau sper ca sa scape bacaul de shmecheri/bishnitari si uscaturi.
    Sunt sigur ca asta vrem toti.

  7. Fratele meu alb, unde ai vazut pe mediaindex ceva despre Observator, ca-s curios si io sa vaz. Nu de alta, da acolo nu scrie nika de ziaru asta. Poate faci o confuzie…

  8. cauta bine ca gasesti, din pacate e meseria mea 😉

  9. thunder a zis:

    bah dar tu chiar esti idiot.nu am ce sa iti mai spun mai multe.cum draq vrei sa scapi bacaul de hoti si ciorditori si cum draq vrei sa le mai spui?tu chiar nu gandesti?Cd in toata tara nu gasesti la conducere decat asemenea oameni, de la presedinte la maturator.Si momentan cum arata Bacaul si cum se fac licitatiile la tot ce inseamna bani multi prefer „o SECHELA” decat un „PINGUIN” cu haine de imprumut.Am ma i spus si cu alt comentariu asta nu stie decat sa si vada de turta lui, ala de bine de rau dadea si la altii .

  10. thunder a zis:

    si nu cred ca conteaza a cui e ziarul ca oricum nu ar fi nici primul nici ultimul care are un cotidian de partea lui.Vezi PNL-PD-ul ikn campania din Bacau CU Ziarul de Bacau care e a domnilor Nistor si Draganuta si care a facut Pinguinului o campanie care nici macar nu o visa,pe langa acest ziar vezi trustul de presa condus de securistul Voiculescu care cu handicapata de prezentatoare Firea care a plecat din Bacau nu a facut nimic altceva decat sa dea pe post , in ziare si oriunde a putut informatii despre ce rau e in Bacau.Stii cum e?Dupa ce a vazut toata tara dc iesea tot Seche spuneau astia de la Bucuresti cum spun adesea :”moldoveni prosti”.

  11. thunder a zis:

    scuze cd m am referit la Nistor si Draganuta am gresit ziarul si rapid bai manu imi sari in cap ei conduc Monitorul de Bacau.Ziarul de Bacau e condus de „baranul gunoaielor” care oare cine e?Ai idee?Dc nu ai iti spun eu e Sosu.

  12. plac argumentele thunder, nu folosesc cuvinte jicnitoarea la adresa celor care comenteaza, este parerea vazuta din prisma comentatorului.
    Dara folosind cuvinte jicnitoare nu faci alceva decat sa devalorizezi argumentele aduse.
    Este pe folosul fiecariea de aici de a aduce argumente/informatii/opinii, mai primestc si jurnalisti pentru o tema/articol nou idei.
    Ca sa ne putem bucura si noi de o gazeta informativa ;).
    tot respectu

  13. thunder a zis:

    bine mai hai ca se pare ca am cu cine discuta si comenta aceste articole si voi incerca sa nu mai folosesc asemenea cuvinte dar nu promit 😉

  14. lucas in legion etranger….
    poate in visurile lui

  15. a uitasem viseaza

  16. Mi-e greata!!! MI-E GREATA!! Omul ala a lovit oameni in varsta din subordinea lui inclusiv pe seful Politiei Primariei- colonel in rezerva … A lasat oameni fara pamant jongland cu legea retrocedarii .
    Legionar? LOL mai bine interlop!

Adauga un comentariu

*