Jocurile pe calculator ii transforma pe tineri in maniaci

Pentru tot mai multi dintre tinerii bacauani, jocurile pe calculator au devenit o metoda de relaxare, sau chiar un stil de viata. Cu atat mai mult cu cat acestea s-au trasnformat in…obsesie.

Atat parintii cat si profesorii au observat ca adolescentii care isi petrec timpul liber luptandu-se cu adversarii de pe monitorul calculatorului devin mai agresivi, mai indisciplinati si au rezultate scolare mai proaste. Aceste jocuri sunt nocive asupra personalitatii utilizatorilor. Si asta, pentru ca tinerii amatori de jocuri cu arte martiale incearca adesea sa puna in practica ceea ce afla din acestea cu prietenii lor. „Eu cred ca utilizatorii de jocuri pe computer au tendinta de a imita in realitate gesturile pe care le fac personajele in joc, afirma Mariana Lazar, profesor de informatica si utilizare calculator. Am observat chiar ca tinerii care sunt pasionati de astfel de jocuri sunt mai agresivi si cu profesorii lor si se implica mult mai usor in conflicte cu colegii de scoală”. Cu toate acestea, intrebati ce fac atunci cand ajung acasa, cei mai multi adolescenti raspund ca „se arunca pe scaunul de la calculator si incep un joc in retea. De obicei Counter – Strike”. Acestia si-au format chiar echipe cu care se lupta pentru a obtine rezultate cat mai performante. Majoritatea gamerilor nu realizeaza ca jocurile si calculatorul sunt precum un drog de care devii, incet dar sigur, dependent, si care iti modifica activitatile zilnice. Multi renunta la iesirile cu prietenii, la mancare sau la somn pentru a mai „prinde” un joc in retea. „Dependenta de jocurile pe calculator este desigur o exagerare, este de parere Radu Ababei, inspector general la Inspectoratul Scolar Judetean. Este foarte important ca parintii sa stie sa isi determine copiii sa pastreze un echilibru intre lumea reala si cea virtuala. Desi aceasta este o simpla forma de relaxare, tinde sa devina obsesie daca fenomenul nu este controlat. Cred ca una din cauzele producerii actelor de violenta in unitatile de invatamant este chiar efectul acestor jocuri asupra adolescentilor”.

Alina RATA

Comentarii

  1. eu nu sunt de acord decat in privinta jocurilor tip shotter cum ar fi counter strike.Exista o multime de jocuri cu grafica din ce in ce mai buna,menite sa ii atraga pe gameri.aceste jocuri nu ar fi „periculoase” daca parintii ar respecta limitele stricte de varsta inainte sa le cumpere jocuri copiilor.mai nou toti parintii cumpara jocuri si le interzic apoi (adolescentilor mai ales)sa nu mai se jocae cu acestea.Eu am 15 ani si spun din experienta ca nu mai exista o dependendenta asa mare pentru jocuri pentru ca apar mereu altele si toti vor sa le incerce.Deocamdata ma limitez sa ma joc World of Warcraft,dar as vera sa incerc si Sims 2.Consider,pe scurt,ca opiniile „specialistilor” nu sunt prea intemeiate deparece ei nu isi dau pareri proprii ci doar rezultatele unor studii stupide care au fost gresit efectuate.in cazul de fata,acestia au faut testele sa iasa in asa fel incat sa rezulte faptul ca tinerii sunt transformati in maniaci ai computerului.eu le-as propune un studiu anume:sa ia jocul preferat al unui adolescent si sa ii interzica sa il mai foloseasca;rezultatul?”subiectul” ac prezenta o depresie si notele la ore i-ar scadea in urmatoarea luna cu cel putin 3 puncte.Aceste jocuri sunt prost intelese:ele sunt un mod de relaxare si nu un instrument de enervare al parintilor sau un lucru creat sa provoace dependenta

Adauga un comentariu

*