Constructiile de pe albiile raurilor sunt ilegale

Constructia noilor imobile va costa, conform legii, cu cel putin 10 milioane de lei mai mult. Suma insa, ii determina pe bacauani sa ignore legea, chiar daca pot primi amenzi intre 10 si 300 de milioane de lei vechi.

Toti proprietarii de terenuri care isi vor construi locuinte sau alte obiective in albia majora a raurilor sunt obligati sa isi realizeze studii hidrologice pentru suprafata de teren pe care o detine. In caz contrar vor fi sanctionati cu amenzi foarte mari. Si asta, pentru ca Directia Apelor Siret Bacau atrage atentia ca noile prevederi legislative in domeniul apelor sunt mult mai stricte, fie ca este vorba de unitati economice sau de simple gospodarii.

Autorizatii in plus pentru constructiile pe albiile raurilor

„Inundatiile care au avut loc ultima data au distrus mii de case, a precizat Ioan Maftei, directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Bacau. Din acest motiv vom fi mult mai aspri atunci cand este vorba de lege.

Este clar ca amplasarea in albiile majore de noi obiective economice sau sociale, inclusiv de noi locuinte, fara avizul de amplasament, sau fara autorizatia de gospodarire a apelor este o contraventie.

Pentru a obtine aceste avize bacauanii vor trebui sa isi faca studiile hidrologice. Daca nu…amenzile sunt intre 20.000 si 30.000 RON, pentru persoanele juridice si de la 1.000 la 2.000 RON, pentru persoanele fizice”. Numai anul trecut angajatii de la Ape au aplicat peste 30 de sanctiuni in valoare de circa 860 de milioane de lei vechi, pentru imobilele construite pe albiile raurilor fara autorizatiile necesare. Pe langa acestea s-au aplicat si aproape 20 de avertismente.

Bacauanilor putin le pasa de lege

Pentru ca locuitorii judetului care vor sa isi construiasca locuinte trebuie sa obtina o autorizatie in plus, acestia prefera sa demareze lucrarile fara actele necesare.

Astfel ca studiul hidrologic, care este obligatoriu si costa circa 10 milioane de lei, ii lasa indiferenti pe cei mai multi bacauani. „Practic, prin acest studiu arata daca zona in care se va realiza un nou imobil este sau nu expusa la inundatii sau alunecari de teren, a completat Ioan Maftei. Studiul se realizeaza de specialisti hidrologi si este obligatoriu sa fie avizat de Directia Apelor Siret.

Fara acesta, primariile nu au voie sa elibereze autorizatiile de constuctie, care aproba practic demararea lucrarilor. In plus, avizul hidrologic este obligatoriu pentru constuctiile noi, deci oamenii nu mai au dreptul sa ridice imobile fara acest studiu”.

Alina RATA

Adauga un comentariu

*