Salariile profesorilor au starnit din nou discutii

Sindicalistii bacauani sunt din nou revoltati. Desi noua metodologie privind salarizarea profesorilor aproba circa 70 la suta din cererile profesorilor, aceasta nu se aplica pentru tot anul scolar 2005 – 2006.

Partea buna a noii metodologii, recent emisa, privind salarizarea profesorilor este ca s-a aprobat circa 70 la suta din ceea ce au cerut ei. Partea proasta este ca ordinele care transpun acesta metodologie in legislatie au fost date cu intarziere iar dascalii au pierdut o parte din drepturi timp de sase luni.

Din acest motiv, sindicalistii bacauani sunt pusi din nou pe scandal. Ei sustin ca dascalii, desi au facut greva pret de cateva saptamani, nu isi vor primi sporurile aferente si pentru primele luni ale anului scolar 2005 – 2006.

„Este trist sa lupti pentru un scop si cand ai atins obiectivele propuse sa afli ca totul a fost in zadar, spune Manole Chiriac, presedintele Federatiei Sindicatului Liber din Ivatamant Bacau. Greva generala din invatamant a avut loc la doar cateva saptamani de la inceperea anului scolar. Asta inseamna ca toate drepturile pe care le-am obtinut ar fi trebuit sa fie aplicate pentru tot anul scolar, si nu doar din ianuarie.

Cert este ca noua lege a intrat in vigoare de la 1 februarie iar profesorii au pierdut sporurile pentru perioada septembrie 2005 – ianuarie 2006”.

Sporurile se vor aplica si pentru orele suplimentare

Conform noii metodologii, la plata cu ora se vor adauga si sporurile aferente salariului de baza. Aceasta este una din noutatile aduse de metodologie.

„La noua metodologie a fost anexata o macheta care prezinta modul de calcul al orelor suplimentare, a completat Manole Chiriac. Adica la plata cu ora se adauga, mai nou, toate sporurile care se pot aloca, gradatii de merit, spor de vechime, etc. Pana acum orele suplimentare se plateau doar dupa salariul de baza, fara alte sporuri. Ceea ce nu era corect pentru ca profesorii desfasoara toate orele in aceleasi conditii si cu aceeasi elevi”.

Orele suplimentare vor fi oarecum rentabile pentru ca vor fi mai bine platite. Chiar si asa, unii dascali nu sunt incantati ca trebuie sa ramana „peste program”.

Bulibaseala la calculul salariului net

Din nou discutii aprinse… Noua macheta anexa metodologiei a fost realizata conform Legii 128 (Legea invatamantului). „Pana acum, la salariul de baza din grila de salarizare se adunau toate sporurile, a mai adaugat Chiriac. Dupa noua macheta, la salariul de baza se adauga un spor si formeaza o noua baza de calcul, la care se adauga un alt spor si tot asa.

Baza de calcul va fi in functie de sporurile pe care le va primi fiecare profesor in parte, lucru care este in avantajul lor”. Desi au pierdut o parte din sporuri pentru cateva luni, sindicalistii spuns ca nu mai au cum sa remedieze aceasta problema. „Mai bine ca se aplica metodologia mai tarziu decat deloc!”, au afirmat acestia.

Alina RATA

Adauga un comentariu

*