Militar român ucis în Irak în urma exploziei unei maÅŸini capcană – UPDATE

Un militar român, originar din Iasi, aflat în misiune în Irak, a fost ucis joi dimineaţa în urma exploziei unei maşini capcană, în apropiere de localitatea An Nassyria, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale.

Caporalul Bogdan Hâncu, 28 de ani, este primul militar român mort în misiune în Irak.

El a fost ucis joi dimineaţa, în urma exploziei unei maşini capcană, în timp ce executa o misiune de patrulare-monitorizare alături de soldaţii italieni, în apropiere de An Nassyria.

La ora locală 8,50 – 7,50 ora României, o patrulă a contingentului italian, alcătuită din patru vehicule blindate protejate având la bord un ofiÅ£er, 15 carabinieri ÅŸi un caporal român, a fost Å£inta unei explozii cu bombă, plasată în centrul părÅ£ii carosabile a drumului, informează agenÅ£iile de presă AGI, ANSA, precum ÅŸi ziarele La Stampa ÅŸi La Repubblica.

Potrivit ANSA, Comandamentul misiunii Antica Babilonia a confirmat într-un comunicat că ofiţerul, doi subofiţeri şi caporalul român au decedat.

Un al treilea subofiţer a fost grav rănit şi se află internat în spitalul de campanie italian.

La locul atentatului au venit imediat diferite patrule ale contingentului italian care, cu ajutorul poliţiei locale, au luat măsuri pentru securizarea zonei.

Convoiul se deplasa la Provincial Joint Operation Centre – sala operativă integrată a forÅ£elor de securitate ale provinciei -, unde militarii vizaÅ£i de atac ar fi trebuit să îşi desfăşoare serviciul regulat pentru activităţile obiÅŸnuite de coordonare cu forÅ£ele de securitate locale de control al teritoriului.

Sunt în curs investigaţii pentru identificarea naturii dispozitivului exploziv, a originii exploziei şi a eventualilor făptuitori.

Ediţia online a ziarului La Stampa precizează că dispozitivul exploziv ar fi fost de fabricaţie artizanală.

Potrivit ziarului La Repubblica, carabinierul rănit, a cărui stare este foarte gravă, este un militar din nucleul radiomobil al carabinierilor din Roma.

Ultima acÅ£iune ostilă faţă de militarii italieni a avut loc în urmă cu cinci zile: un dispozitiv amplasat pe laturile părÅ£ii carosabile a fost detonat, tot la trecerea unui convoi. Dar a fost o bombă cu potenÅ£ial redus ÅŸi o acÅ£iune care s-a dovedit ‘demonstrativă’.

Televiziunea prin satelit SKY a afirmat că ar exista şi alţi răniţi în atentatul din Nassyria.

Preşedintele Italiei, Carlo Azeglio Ciampi, şi-a exprimat consternarea şi imensa durere pentru cele întâmplate. Şeful statului a cerut autorităţilor competente să îl informeze permanent despre evoluţia şi detaliile atacului.

Trupul militarului român ar putea fi repatriat în această seară, odată cu revenirea în ţară a delegaţiei Ministerului Apărării Naţionale care a efectuat o vizită în Irak.

Cel mai probabil aeronava va ateriza la IaÅŸi, oraÅŸul natal al celui decedat.

Caporalul Bogdan Hâncu este al doilea militar român mort în Irak, dar primul decedat în misiune.
În data de 25 martie 2006 militarul angajat Lili Dobre, din cadrul Batalionului 280 Focşani, s-a sinucis prin împuşcare.

România are dislocat în zona An Nassirya un batalion de infanteriÅŸti – Batalionul 280 FocÅŸani – ÅŸi un detaÅŸament de poliÅ£iÅŸti militari. ToÅ£i sunt cazaÅ£i în baza Camp Mittica ÅŸi se află sub comandă italiană.

ROMPRES

Adauga un comentariu

*