Dupa Sarbatori, stocul de sînge în judeţ este la limită

Spitalele băcăuane se confruntă cu o nouă criză de sînge. Perioada Sărbătorilor pascale a golit frigiderele Centrului de Transfunzie Sanguină din cauza patologiei de urgenţă înregistrată in aceste zile.

Mai grav este că în prezent numărul donatorilor s-a înjumătăţit, iar stocul de sînge este la limită. Lipsa de produse sanguine îşi face simţită prezenţa mai ales în secţiile de Chirurgie, Medicină Internă, Terapie Intensivă, Oncologie si Maternitate, cele mai mari consumatoare de sînge.

„Donatorii vin la Centru din ce in ce mai rar, iar in perioada Sarbatorilor de Paste, cererile de sange au fost foarte mari si posibilitatile mult reduse, mai ales ca au predominat ca urgente hemoragiile interne, ne-a declarat asistenta de la cabinetul de primire din cadrul Centrului de Transfuzie Sanguina din Bacau. Acum suntem la pamant cu sangele. Abia putem asigura urgentele, iar fiecare punga de sange este programata”.

Lipsesc in principal grupele de sange A II si O.I. Situatia este cu atat mai dramatica, acum dupa sarbatori, cu cat in week-end Centrul de donare a fost inchis pentru donatori. Pentru o singura donare de sange, orice persoana primeste un bon valoric de 300.000 de lei, iar la a cincea donare, ca premiu, inca 600.000 de lei.

In plus, se asigura 2 zile de concediu de odihna, si abonament gratuit in transportul public, pe o perioada de doua luni.

Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*