Simboluri

Crucea
Crucea este simbolul crucificarii, opusul Invierii. Totusi, la consiliul de la Niceea, in anul 325 d.H., imparatul Constantin a decretat ca tocmai crucea sa fie simbolul oficial al crestinismului. Crucea nu este numai simbolul pascal, dar este utilizata foarte mult de biserica drept simbol al credintei.

Pastele mic

Duminica urmatoare Sfintei Invieri, Duminica Tomii, in popor se spune ca este Pastele mic. In aceasta zi, in unele locuri exista obiceiul ca tinerii „sa se lege frati”. Legamantul se face „pe sange”, „pe datul mainilor”, „pe par” s.a. La „fratia pe par”, cei doi isi smulg din cap cate un fir de par pe care il ingroapa apoi amandoi in acelasi loc, numai de ei stiut.

Pastele blajinilor

In nordul Moldovei, Duminica Tomii este sarbatorita drept Pastele blajinilor. Acestia se considera urmasii celor care, atunci cand Moise a despartit Marea Rosie sa treaca evreii, nu au mai apucat sa iasa. Blajinii au ramas pe un ostrov, unde trece apa Sambetei, intr-un loc aproape de Rai. Ei sunt atat de evlaviosi, incat se intalnesc cu femeile lor numai o data pe an, de Paste.

Pastele cailor

In popor, expresia „la Pastele cailor” nu avea intelesul pe care l-a capatat in zilele noastre, si anume, cel de „niciodata”, ci insemna „alta data” sau „foarte rar”. Se spune ca, atunci cand Maica Domnului l-a nascut pe Iisus in iesle, pe cat de linistiti erau boii, pe atat de galagiosi erau caii. De aceea, Maica le-a harazit sa nu se sature de mancare decat o data pe an, la Inaltare. Atunci este Pastele cailor.

Adauga un comentariu

*