Parohia cu doua mame

Biserica „Sfanta Treime”, din satul Coteni, are o situatie deosebita. In acest lacas de cult se roaga locuitorii din satele a doua comune, Buhoci si Tamasi. O parohie saraca, dar cu oameni bogati, cel putin sufleteste, daca nu si material, cam in acest fel poate fi caracterizata parohia pastorita de tanarul preot Florin Ursu. Aceasta parohie are un statut cu totul aparte.

Faptul ca ea cuprinde doua sate, Coteni si Furnicari, n-ar fi un lucru neobisnuit, dar cele doua asezari de oameni gospodari fac parte din doua comune vecine, Buhoci si Tamasi. Din acest punct de vedere, preotul Florin Ursu ar trebui sa fie un om fericit, dar acest sentiment este departe de el. „Conform ultimei impartiri administrative, Parohia face parte acum din comuna Tamasi. Am discutat cu primarul comunei, Veronica Dontu, si ne-a promis ca ne va ajuta. Ina dinspre partea cealalta, nu se vede nimic.

Nu ca noi am fi o parohie ortodoxa iar primarul este catolic, dar cel putin asa simtim”, spune preotul paroh. Biserica din satul Coteni a fost construita pe locul unde odinioara a fost o biserica de lemn, veche de peste 150 de ani. Oamenii au simtit nevoia ridicarii alteia si de aceea, in 1974 s-au apucat de zidit. Mester constructor a fost un catolic din satul Geoseni, comuna Tamasi, Francisc Butnarasu. Constructia a fost terminata in i976 si ea a valorificat din vechea biserica de lenmn catapeteasma.

„Catapeteasma are o vechime de peste 150 de ani, a inceput sa fie mancata de carii. Trebuie neaparat restaurata”, spune preotul Florin Ursu. Este pacat pentru ca o asa lucrare, cu o asa vechime, sa se deterioreze mai ales ca poate fi considerata si monument istoric. Nu-i mai putin adevarat ca si pictura interioara trebuie refacuta. „Biserica trebuie repictata dar bani sunt putini si nu prea ne ajuta nimeni. Doar din donatii si contributia enoriasilor sa putem face ceva”, este de parere preotul.

La toate acestea se adauga si faptul ca, avand un statut ambiguu, nici una dintre autoritatile locale nu s-au implicat prea tare in refacerea bisericii. Si acest lucru, in timp ce pentru situatii asemanatoare, parohiile din Buhoci au primit diferite ajutoare de la Primaria din comuna, ba chiar si terenuri, conform legii. Se pare ca, numai pentru parohia Coteni – Furnicari nu exista legi. „Noi vom acorda tot sprijinul acestei parohii in limitele legale”, spune primarul comuneri Tamasi, Veronica Dontu.

Enoriasii si-au sarbatorit preotul de Florii

In Duminica Floriilor, Biserica „Sfanta Treime” a fost plina ochi. Credinciosii din cele doua sate au tinut sa sarbatoreasca Intrarea Domnului Iisus Hristos in Ierusalim dar si sa fie alaturi de preotul lor, Florin Ursu, la sarbatorirea onomasticii. Toti cu cei care am discutat erau de parere ca biserica ar trebui repiuctata.

„Parintele a facut gard nou, l-am ajutat si noi, dar trebuie bani multi pentru a aduce un pictor”, spune Neculai Neagu. Duipa ce si-a impartasit enoriasii, preotul Florin Ursui i-a omenit crestineste pe toti cei din biserica, cu mancare de psost, si i-a invitat sa respectele datinmile si obiceiuriule din Saptamna Mare, cea a Patimilor si sa se roage pentru binele tuturor.
D. MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*