Ouale de Paste

Legendele spun ca primul ou de Paste a fost daruit de catre Sfanta Maria Magdalena imparatului Tiberiu. In vremea aceea era obiceiul ca atunci cand cineva dorea sa-l vada pe imparat, sa aduca si un dar pentru el.

Cei avuti aduceau, de obicei, bijuterii, vase si obiecte scumpe, iar cei saraci, oamenii de rand, aduceau ceea ce aveau la indemana. Maria Magdalena, care a fost o femeie bogata, dar a renuntat la toata averea pentru a-l urma pe Iisus, s-a prezentat in fata Imparatului doar cu un ou de gaina. Era tot ceea ce-i mai ramasese.

Pe-atunci era obiceiul sa se dea oua drept daruri si in prima zi din an sau cu ocazia zilei de nastere a cuiva. Maria Magdalena i-a dat oul imparatului, salutandu-l „Christos a inviat”. Acesta a replicat ca e destul de greu de crezut ca cineva se poate trezi din moarte, la fel de greu ca si cum oul acela alb pe care l-a primit de la ea sa poata sa-si schimbe singur culoarea in rosu. Si, in acel moment, spune legenda, imparatul a vazut cu mare mirare cum oul din mana lui incepe sa se inroseasca.

Oul vopsit a devenit astfel un simbol al Invierii lui Christos. Din acel moment, obiceiul de a darui un ou vopsit sau impodobit intr-un anume fel, in ziua de Paste, a devenit tot mai des intalnit la foarte multe popoare. La inceput, s-au vopsit ouale de gaina sau alte pasari de curte. Mai tarziu, au aparut, la ucrainieni si la rusi, dar si la popoare din vestul Europei, ouale din lemn, vopsite, oua din portelan, din os sau din sticla.

Noi vom petrece insa Pastele din acest an vegheati de oua rosii, unele pictate cu flori de primavara, altele avand incrustate vechile motive romanesti, ale fusului, ale lantului si ale florii pastelui, ale sforii lui Iuda.

Iar carligul ciobanului, grebla stilizata, sapa, plugul, luna si stelele asezate la capetele oualor ne vor aduce aminte inca o data ca Pastele este si o sarbatoare a primaverii, a innoirii si a sperantei.

Adauga un comentariu

*