Bucate de Paste

Bors moldovenesc cu gaina si cu taitei – Iepure cu masline – Bors de miel – Ostropel de pui – Pasca de Paste – Pui cu smantana si cartofi la cuptor

Bors moldovenesc cu gaina si cu taitei

Pentru 6 portii: o gaina nu prea tanara, 300 g taitei de casa, 1-2 cepe, ½ telina,1-2 radacini de patrunjel,1 morcov, cateva boabe piper, sare, marar, leustean si patrunjel taiat marunt si 1 l de bors acru.

Preparare: Gaina curatata, spalata, se taie bucati, se fierbe cu apa atat cat este nevoie. Dupa ce a fiert, se aduna spuma, se adauga putina sare.

Daca mai apare spuma din nou, se aduna, apoi se sterg marginile oalei si se lasa sa fiarba incet pe foc domol.

Dupa ce pasarea a fiert 50-60 minute, se adauga legumele intregi crestate la capete in patru ti se lasa sa fiarba incet impreuna pana va fi gata. in acest interval, se prepara taiteii de casa cu ou si cu faina cat cuprinde.

Dupa ce gaina a fiert, se scoate impreuna cu legumele, se pune pe platou, iar in supa strecurata se pun la fiert taiteii. Cand taiteii sunt fierti, se potriveste supa la gust de sare si se acreste cu borsul fiert separat si curatat de spuma.

La servire, bucatile de pasare se pun intr-un castron, peste ele se toarna borsul si taiteii si se presara cu verdeata.

Iepure cu masline

Ingrediente: Un iepure, 4 linguri de ulei, 250 g masline, un pahar cu vin, o lingura de bulion, sare, piper, doua cepe mari, 250 g arpagic.

Preparare: Se curata iepurele si se sterge bine cu un prosop curat, de firele de par si de resturile de sange, dupa care se imparte in bucati.

Se poate pregati imediat sau se marineaza carnea (se pune carnea pentru 6-7 ore intr-un vas cu un amestec din vin, otet, apa, usturoi, foi de dafin, dupa care se scoate si se lasa la scurs). Se curata ceapa, se spala si se taie marunt.

Se pune intr-o cratita cu ulei si se lasa pe foc pana se rumeneste. Dupa ce s-a prajit se adauga bucatile de carne care se rumenesc usor pe toate partile.

Se adauga apa fiarta, se acopera cratita cu un capac si se lasa sa fiarba la foc mic. Separat, se curata arpagicul si se pune intr-o craticioara cu ulei, unde se lasa pana se inmoaie.

Cand carnea s-a inmuiat, se adauga arpagicul calit, vinul, bulionul si maslinele, desarate si fierte in prealabil.

Se pune sare si piper, dupa gust, si se amesteca bine.

Se mai lasa pe foc pana mai scade din lichid. Se serveste rece.

Bors de miel

Pentru 10 portii: 800 g carne de miel, 1-2 I apa, 500 g ceapa uscata, 100 g morcovi, 100 g telina, 200 g ceapa verde, 100 ml ulei, 1,5 I bors, 50 g patrunjel verde, 50 g leustean, sare.

Preparare: zarzavatul se curata, se spala si se taie felii. Ceapa uscata si verde se curata, se spala si se taie marunt.

Ceapa verde se inabusa in ulei, ceapa uscata si zarzavatul se pun la fiert in apa cu sare. Dupa ce au fiert pe jumatate se adauga carnea de miel taiata in portii si spalata, continuand fierberea.

Cand carnea este fiarta, se adauga borsul care a fost fiert separat si strecurat, odata cu ceapa verde care a fost inabusita. Se mai continua fierberea cca 5 – 10 minute si se potriveste gustul de sare si acru. Se serveste cu verdeata taiata marunt.

Ostropel de pui

Ingrediente: 1 pui, 1 capatana usturoi, 1 lingura faina, 1 ceapa tocata marunt, 500 gr unt (margarina), 1 lingurita boia dulce, 150 ml vin alb, 50 gr pasta tomate, sare, piper, o lingurita zeama de lamaie.

Preparare: Puiul se taie bucati potrivite, se condimenteaza si se inabusa in grasime. Se adauga ceapa si se lasa la inabusit 10 minute, se adauga zeama de lamaie, dupa care se presara faina si se amesteca energic.

Se toarna vinul si restul materiilor prime, se completeaza cu putina apa si se fierbe 15 minute, amestecand din cand in cand.

Pasca de Paste

Pentru aluat: o lingura drojdie de bere, 1 kg de faina, 8 galbenusuri, coaja de lamaie, o cana cu lapte dulce, 300 g de zahar, 200 g de unt.

Pentru umplutura: 1 kg de smantana, 3 galbenusuri, vanilie, coaja de lamaie, 100 g stafide, 300 g de zahar, sare.

Mod de preparare: Framantati un aluat de cozonac, pe care il puneti la dospit 2 ore, apoi impartiti-l in 2-3 parti egale si intindeti fiecare parte ca un sul. Cu aceasta faceti coroana in jurul unei cratite unse cu unt.

In mijlocul vasului puneti o parte din umplutura ceva mai inalta decat aluatul. Dati vasul la cuptor si coaceti ca orice cozonac.

Din cantitatea respectiva realizati 3-4 bucati de pasca. Umplutura o realizati combinand zaharul, stafidele, coaja de lamaie, cateva fructe confiate, vanilia si galbenusurile frecate separat.

Cand aluatul este rumenit, pasca este coapta. Puneti peste gura cratitei un platou, rasturnati pasca, apoi, cu grija, intoarceti-o pe o farfurie.

Pui cu smantana si cartofi la cuptor

Ingrediente: 1 pui, 2 cepe, 4-5 cartofi, 200 gr smantana, 1 lingurita faina, 200 gr cascaval, sare, piper, sos englezesc, boia dulce.

Preparare: Puiul se portioneaza, se adauga 1 lingura de ulei se condimenteaza si se introduce la cuptor timp de 15-20 minute.

Cartofii si ceapa se taie cuburi mici si se prajesc pe jumatate, apoi se adauga peste pui. Se mai lasa la cuptor 15 minute, apoi se toarna deasupra smantana amestecata cu faina, cascavalul si o lingurita de sos englezesc.

Se lasa la cuptor timp de 10 minute.

Adauga un comentariu

*