Debransari masive la Onesti

onesti observator de bacauDebransarea consumatorilor de la sistemul centralizat de termoficare a devenit un adevarat fenomen social la Onesti, care a pus pe jar administratia publica locala.

Din 17.500 de apartamente, au mai ramas in sistemul centralizat doar 8.800, dar numarul acestora ar putea sa scada in continuare, pana la aproximativ 6.000, dupa cum a apreciat Stefan Martin, unul dintre consilierii locali din Onesti.

Sumbra evaluare s-a bazat si pe faptul ca multi onesteni vor fi practic obligati sa se debranseze si sa-si achizitioneze alte instalatii de incalzire. Odata cu oprirea CET Borzesti, peste 3.300 de apartamente au ramas fara apa calda pana la iarna, in timp ce aproximativ 5.300 de apartamente sunt racordate la centralele de cartier si vor avea apa calda in permanenta.

Conducerea producatorului de energie termica la Onesti, SC Termon SRL, considera ca debransarile reprezinta principala cauza a nerentabilitatii societatii, care a provocat pierderi financiare uriase si care au dus la intrarea in colaps a sistemului de termoficare.

Altii cred insa ca debransarile reprezinta un efect al erorilor din strategia de termoficare aplicata de municipalitate.

“Montarea centralelor de apartament si debransarea de la reteaua de termoficare este rezultatul nesocotirii dreptului consumatorului de a avea energie termica atunci cand are nevoie si furnizarii discretionare a agentului termic catre consumator (pe timpul verii nu s-a mai furnizat si nu se mai furnizeaza apa calda la un numar mare de locuitori, desi acestia si-au achitat in termen si constiincios sumele datorate Termon-ului, indiferent de cuantumul acestora) – ne-a precizat consilierul local Mihai Sova.

Prima grija de la preluarea CET-ului de catre primarie a fost sistarea caldurii si apei calde catre locuitori si agentii economici”. Afirmatiile facute de Sova sunt sustinute de multi dintre locatarii care si-au achizitionat centrale de apartament, ei motivand acest lucru tocmai prin faptul ca aveau nevoie de apa calda, pe care nu o mai primeau de la CET Borzesti.

Insa conducerea Termon a identificat si alte cauze ale debransarilor, cum ar fi “situatiile anormale” aparute la repartizarea consumurilor din blocurile cu repartitoare de costuri, ba chiar si dezinformarea proprietarilor de catre reprezentantii asociatiilor.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*