Sugarii au ramas fara lapte praf

Depozitul de lapte praf pentru sugari al Directiei de Sanatate Publica este gol . Peste 4.000 de bebelusi au ramas fara hrana. Licitatia organizata la nivel central intarzie.

Judetul Bacau nu mai are lapte praf pentru alimentarea sugarilor care nu pot fi alaptati. In depozitul Directiei de Sanatate Publica (DSP) nu mai este nici o cutie de lapte, iar stocul de rezerva a fost epuizat demult. Criza dureaza de mai bine de jumatate de an. Abia in luna februarie 2006, DSP a primit 20.000 de cutii de lapte praf, fata de 30.000 cat era necesar, dar acestea au fost distribuite imediat in teren.

”Au fost restante mari, ne-a explicat dr. Marin Bustuc, director adjunct DSP. Am fost nevoti sa repartizam lapte doar copiilor cu varsta de 0-6 luni, nu si celor de 6-12 luni. Si asa, s-au dat doar patru cutii in loc de sapte cat era necesar”. Mai mult, daca in februarie laptele a fost distribuit si in mediul rural, din martie restul de lapte a fost dat doar la orase.

Programul de distribuire a laptelui praf pentru copii, cu scopul combaterii malnutritiei, a fost demarat in anul 2001 si este parte a Programului National „Mama si copil”. Acesta vizeaza copiii cu varste intre 0 si un an. In fiecare an se organizeaza licitatie pentru stabilirea firmei care va furniza DSP laptele praf.

”Cel care se ocupa de organizarea licitatiei pentru achizitionarea laptelui praf este Ministerul Sanatatii, iar acesta intarzie procesul, a mai spus dr. Bustuc. Lipsa laptelui praf poate afecta grav starea de sanatate a bebelusilor.”

Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*