Cei 1.500 de chinezi sunt doar 150

Vestea ca 1500 de chinezi vor veni sa munceasca pentru o firma bacauana a bulversat judetul. Politicienii au luat pozitie, sindicalistii la fel, dar nimeni nu s-a straduit sa vada fondul problemei.

Totul a inceput din momentul in care societatea Wear Company a trimis, pe 23 martie 2006, la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bacau o solicitare de a fi repartizati 1.500 de confectioneri ansamblori pentru articole textile. Oricat ar parea de socant, in judetul Bacau nu au existat dect doi muncitori calificati in meseria de confectioneri ansamblori pentru articole textile.

Acestia au si fost angajati imediat de firma bacauana.

„S-a inteles insa gresit, a explicat Ioan Silitra, directorul AJOFM. In Bacau vin doar 148 de chinezi pentru a presta aceasta munca. Si nu 1.500. Protocolul a fost incheiat pentru 1.500 de salariati, ca marja de siguranta in caz ca afacerea se va extinde.

In plus, s-a apelat la Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca, pentru ca nu numai judetul nostru, ci intreaga Romanie nu are confectioneri asamblori. De aici toata problema. Vom incerca sa calificam someri si in aceasta meserie, dar va fi greu pentru ca lumea nu prea se inghesuie la aceste cursuri din cauza salariilor mici din domeniu si a muncii destul de solicitante”

Romanii lucreaza prost

Este si concluzia lui Ioan Barbu, inspector sef adjunct la Inspectoratul Teritorial de Munca. ”Deocamdata nu a calcat niciun chinez pragul firmei bacauane, ne-a declarat acesta. Pentru a lucra la noi, orice salariat strain trebuie sa aiba permis de munca, in cazul in care angajarea se face aici, local.

Daca nu, se merge ori pe detasare de forta de munca, ori pe contract de prestare de servicii cu o firma din tara mama. Vreau sa vad insa chinezii la Bacau si apoi vom incepe demersurile de legalizare a activitatii.

Putem sa scolim si noi bacauani in aceasta meserie, dar de obicei dupa ce sunt calificati, ai nostri pleaca. Ori la alte firme, ori in strainatate. Ideea e alta: la noi se munceste prost, iar daca vin intr-adevar chinezii la Bacau, nu m-as mira ca odata deschis acest drum sa fie toti mai multi straini angajati in firmele bacauane. Atunci va fi mai grav”.

Chinezii sunt foarte disciplinati

La randul lui Gheorghe Apostu, directorul general al Directiei de Munca, a tinut sa precizeze: spre deosebire de noi, chinezii sunt foarte disciplinati la locul de munca si foarte corecti. ”Spun asta pentru ca am avut ocazia sa lucrez cu niste chinezi pe vremea cand eram sef CTC la «Masini Unelte», a precizat Apostu.

Prin anii 1977-’78 au venit la Bacau, in fabrica, 5 chinezi pentru a monta si proba o freza portal. Au stat vreo trei saptamani. I-am cazat la un hotel, dar ei au cerut sa fie mutati intr-un camin. Au cerut vase de gatit, s-au gospodarit singuri. Ce m-a socat foarte mult a fost faptul ca diferenta de cheltuieli din diurna nu si-au asumat-o, ci au trimis-o inapoi la firma angajatoare din China.

La ei e ceva patriotic sa fii correct si disciplinat la locul de munca, atata vreme cat sunt multumiti ca-si pot permite sa supravietuiasca. Nu-si doresc decat un trai decent si chiar daca cu trecerea timpului in viata lor s-au produs modificari, fondul lor a ramas acelasi. Sunt tenace, rapizi, disciplinati. Sunt sigur ca 10 romani nu ar face fata la locul de munca unui singur chinez” .

Roxana NEAGU

Comentarii

  1. Produsele chinezesti sunt de calitate inferioara – acesta este reversul muncii fortate, a muncii in viteza fara cap! Chinezul nu este nici mai calificat si nici mai destept ci doar mult mai indobitocit. Fireste guvernantilor si oportunistilor imbogatiti „gen Antonelo” prin furaciuni peste noapte nu le trebuie oameni care sa munceasca si sa gandeasca. Lor le plac „mancurtii”… Adica robi cu creiere spalate care sa manace trei boabe de orez pe zi, sa doarma pe rogojina, sa munceasca zi lumina pentru „te miri ce” si sa mai spuna si: „Saru’ mana boierule! Mai scuipa-ma in gura ca mi-e atat de drag de tine!”
    Mafiotul de Antonelo patron al S.C. Wear si Sonoma ar trebui sa stie ca se afla in Romania si nu in Republica „Banana Trista”! De ce nu se duce in Italia sa faca asa ceva? L-ar impusca italienii ziua in amiaza mare! Daca iubeste atat de mult profitul de ce nu-si muta fabricile in China? Cele doua fabrici au fost construite cu sangele si sudoarea muncitoarelor romance care in loc sa beneficieze de salarii decente acum dupa atatea sacrificii primesc sutul in fund! Si asta sub privirile ingaduitoare ale guvernantilor si ale satrapilor locali de genul unui „Gheorghe Apostu”.
    Rusine sa va fie si voua ziaristi de doi lei care ridicati osanale mafiotilor! Maine o sa va vina randul voua sa fiti dati afara pentru ca „chinezul” scrie mai bine si se multumeste cu mai putin…

  2. de departe a zis:

    ar fi fost mai bine in comunism ca toti aveau de lucru si nu ar fi venit hoti din alte tari pe pamintul romanesc ar trebui dati toti straini afara niste mafioti care nu pot face in tara lor ce fac in romania dar,tarisoara noastra este vinduta strainilor de cei ce conduc aceasta tara.

Adauga un comentariu

*