Cadrele sanitare ameninta cu greva

Liderii judeteni ai federatiei „SANITAS” vor iesi din nou in strada, intr-un mars de protest, organizat pentru data de 9 mai, la Bucuresti.

Prin aceasta miscare sindicala se va incerca rezolvarea conflictului de munca deschis in urma cu doi ani intre Federatie si Ministerul Sanatatii, conflict care a fost suspendat la mijlocul anului trecut. Decizia de organizare a protestului a fost luata in cadrul ultimei sedinte extraordinare a Consiliului National al Federatiei SANITAS, care a avut loc la Bucuresti intre 6 si 8 aprilie.

Nemultumiri

„Acest mars de protest are la baza nemultumirile care s-au strans in ultima perioada in tot sistemul sanitar national din cauza subfinantarii, ne-a declarat Aurel Cretu, liderul Federatiei SANITAS Bacau. Intre Minsiterul Sanatatii si SANITAS a fost incheiat un protocol la inceputul acestui an, iar cu deosebita consternare am observat ca desi au trecut doua luni de atunci, acest protocol a ramas la stadiul de act de birou, ceea ce ne deranjeaza. Daca nu se urgenteaza elaborarea contractului cadru pentru anul 2006 prin care se va putea realiza si finantarea necesara in sistem, toata Sanatatea va intra in colaps. Va fi un dezastru la nivel national. Tocmai de aceea, nemultumirile noastre vor fi prezentate si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, cea care a intarziat emiterea acestui contract cadru.

In prezent, sistemul sanitar este platit prin acte aditionale la contractele de anul trecut in functie de media lunara a cheltuielilor efectuate anul trecut, fara a se lua in calcul inflatia si, mai ales, majorarile mari la costurile utilitatilor. Acest lucru si-a pus adanc amprenta in posibilitatile de supravietuire a spitalelor, inclusiv a celor din judetul nostru, mai ales a Spitalului Judetean de Urgenta Bacau, care are peste 1.400 de salariati si peste 1.200 de paturi.

Si acum sunt spitale in tara, iar local aici ma refer la spitalele din Buhusi, Comanesti si Spitalul de Urgenta, care nu au platit integral al treisprezecelea salariu. Ne-am saturat sa fim doar un aparat de manevre. Daca nu se ajusteaza bugetul Sanatatii se vor crea mari probleme in sistem, cu impact social major”.

Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*