Rezultate jalnice la simularile examenelor de Bacalaureat

Elevii claselor a XII – a nu sunt pregatiti pentru examenul de Bacalaureat. In urma simularilor care s-au desfasurat zilele trecute liceenii au avut rezultate slabe. La Limba si literatura romana nu au trecut nici jumatate dintre elevi.

Se pare ca la ora actuala elevii claselor a XII – a nu sunt pregatiti sa sustina examenul de Bacalaureat. Desi mai sunt doar doua luni pana la confruntarea finala, tinerii mai au multe lipsuri de recuperat. Acest fapt este dovedit si de rezultatele obtinute la simulari, care au depasit usor 50 la suta. La cele mai importante materii, romana si matematica, procentul de promovabilitate a fost destul de mic.

In timp ce la matematica au trecut de examen circa 58 la suta dintre elevi, la Limba si literatura romana rezultatele sunt ingrijoratoare pentru ca nici jumatate dintre elvi nu au reusit sa obtina macar nota 5 nici. Doar 46 la suta dintre ei au tratat subiectele de examen. Un procent de promovabilitate mai mare l-au avut geografia si istoria cu 81 respectiv 83 la suta.

Discutii contradictorii intre elevi si profesori

Cei mai multi dintre elevii care au participat la simulari au dovedit ca nu sunt pregatiti pentru examenul national. Ei spun ca subiectele au fost grele si diferite fata de anii trecuti. Profesorii insa ii contrazic si sustin ca subiectele care au fost date la examene ar fi putut fi tratate de toti elevii daca ar fi trecut macar o data prin materia pe care o au de invatat.

„A fost foarte greu, spune un elev de la Colegiul National Ferdinand I. Romana cel putin ne-a terminat. Nu este adev arat ca nu am invatat, insa trebuie sa luam in calcul la rezultate si dificultatea subiectelor pe care le-am avut. Speram ca la examenul de Bacalaureat va fi mai usor pentru ca altfel, multi dintre noi vom avea note mici, lucru care isi va pune amprenta la admiterea la facultate”.

Dascalii spun ca daca la simulare la Limba romana au trecut doar 2000 de elevi din 4200 cat au fost prezenti, la Bacalaureat situatia va fi asemanatoare daca tinerii nu se pun pe invatat.

Limba romana – un pas greu de trecut la Bacalaureat

Jale la romana! Peste jumatate dintre elevi nu au reusit sa obtina nota cinci. „Este clar ca elevii nu au invatat, a afirmat Brandusa Popescu, inspector scolar general adjunct. Insa mai au timp. Daca la matematica au trecut ceva mai mult de jumatate, la Limba si literatura romana au fost ingrijorator de putini elevi admisi.

Mi-e greu sa cred ca la Bacalaureat subiectele vor fi mai usoare. Rezultatele simularilor ar trebui sa fie un semnal de alarma atat pentru elevi cat si pentru parinti”. Cert este ca pentru a trece de examenul la Limba romana elevii mai au de invatat mult. Iar Bac-ul bate la usa…

Alina RATA

Adauga un comentariu

*