Incalceala de interese in jurul Rafo

ioan marian, liderul sindicatului rafinorul de la rafo onestiLa Rafo, unul este cu banii, iar altul cu imaginea. Calder plateste datoriile BkP, care, insa, nu mai detine 97 la suta din RAFO ci doar 34 de procente. In plus, diversii creditori ai rafinariei se lupta pentru a obtine plata datoriilor.

Amanarea pana pe 4 mai a procesului de la Tribunalul Brasov, in care se judeca mai multe contestatii ale creditorilor de la Rafo, si amanarea pana pe 11 aprilie a procesului de la Curtea de Apel Brasov, in care Petrom a cerut revizuirea dosarului de reorganizare judiciara a SC Rafo SA, au facut sa persiste incertitudinile in privinta viitorului rafinariei onestene si au starnit ingrijorare in randul salariatilor.

Practic, in cele doua procese de la Brasov, se poarta o lupta apriga intre diversii creditori ai rafinariei onestene, printre acestia figurand societati comerciale, cum ar fi Petrom SA, si institutii ale statului, cum ar fi AVAS sau Ministerul de Finante (prin intermediul Directiei Generale a Finantelor Publice Bacau).

Tranzactii cu datorii

Curios este faptul ca la baza acestor lupte au stat tranzactiile facute cu creante, adica vanzarile si cumpararile de datorii, procedura ajunsa la moda in Romania de astazi. Printre ultimele tranzactii de acest fel s-au numarat cedarea catre firma Calder-A International B. V. Rotterdam (Olanda) a unei creante de peste 5.000 de miliarde de lei, pe care o detinea Faber Invest & Trade Inc., si cedarea catre firma Raglam Overseas Limited Limassol (Cipru) a unei creante de peste 1.500 de miliarde de lei, pe care o detinea VGB Oil Bucuresti.

Ca urmare, firmele Calder si Raglam, care fac parte din acelasi grup de firme, au intervenit in procesele de la Brasov in calitate de succesoare in drepturile si obligatiile creditorilor Faber si VGB, de la care au preluat creantele.

Dar modul in care Faber si VGB au ajuns sa detina creante atat de mari la Rafo a fost pus sub semnul intrebarii de alti creditori, mai ales ca Faber si VGB au preluat, la randul lor, creante detinute de alte societati. Iar institutiile statului incearca sa evite o situatie similara cu cea inregistrata la lichidarea Rafinariei Darmanesti, cand creditorul Petrom a incasat aproape toti banii, iar statul nu s-a ales mai cu nimic.

Unul cu banii, altii cu foloasele

Liderul sindicatului “Rafinorul” a mai precizat ca firma Calder-A International, care nu are inca statutul oficial de actionar majoritar, sustine financiar aproape intreaga activitate a rafinariei onestene, de la aprovizionarea cu titei, pana la reparatii si investitii pe linie de mediu sau de calitate. Ba chiar plateste obligatiile scadente asumate de BKP. Spre exemplu, pe 31 martie 2006, Calder a platit la AVAS 2,8 milioane de dolari, in numele si pentru BKP, asigurand si 40 milioane de dolari (tot in numele BKP) pentru programul de revizie din septembrie si pentru investitiile de mediu si calitate, care trebuie realizate pana la sfarsitul acestui an.

“In acest moment, firma Calder are distribuiti, pentru preluarea actiunilor de la BKP si pentru sustinerea activitatii Rafo, aproximativ 170 milioane de dolari, fara a cunoaste legal ce calitate are la nivelul Rafo si fara un viitor cert cu privire la statutul firmei – sustine Ion Marian, liderul sindicatului de la Rafo (foto).

Domnul presedinte Uri Bider este foarte suparat fata de modul in care presedintele BKP a tratat si trateaza rezolvarea contractului semnat cu firma Calder, in sensul inregistrarii lui la AVAS si predarii procentului de 97 % din capitalul social al Rafo, conform prevederilor contractului. Daca BKP ar fi de buna credinta, ar solicita conducerii AVAS inregistrarea oficiala a contractului si intrarea in drepturi depline a firmei Calder-A International. Ar lua sfarsit si incertitudinile care plutesc asupra Rafo, cu privire la functionare, dezvoltare, locuri de munca si salarizare.

Domnul Uri Bider constata cu regret ca astazi, la Rafo, unul este cu banii, iar altul cu imaginea. Pe de alta parte, statul roman este multumit ca nu are probleme sociale in zona si incaseaza sume uriase la buget, fara a face pasi concreti in rezolvarea problemelor”.

AGA sub asediul rafinorilor

La intalnirea dintre Uri Bider si Ion Marian a fost luat in discutie si aspectul social, respectiv pastrarea locurilor de munca si a veniturilor angajatilor, iar Uri Bider a apreciat ca “firma Calder si salariatii sunt practic in aceeasi barca”. Ion Marian a avertizat ca, in cazul nerezolvarii situatiei, sunt posibile si manifestari ale rafinorilor la AGA din 29-30 aprilie.

“Domnul Uri Bider spera totusi ca in urmatoarele 30 de zile sa fie clarificata situatia actionariatului si sa nu aiba parte de vreo gluma proasta din partea oficialilor institutiilor statului, cu privire la desemnarea oficiala a unui alt actionar, altul decat firma Calder-A International, sau mentinerea pozitiei oficiale a BKP ca actionar majoritar – a mai spus Ion Marian. Administratia Rafo va convoca AGA pentru data de 29-30 aprilie, care speram sa se tina cu reprezentantii firmei Calder ca actionari.

O noua bulversare a AGA, cumulata cu neoficializarea statutului de actionar al firmei Calder-A International, poate avea consecinte total imprevizibile pentru Rafo si salariati, motiv pentru care este posibil ca AGA sa se desfasoare si sub asistenta salariatilor Rafo”.

Blocaj in structura actionariatului

In procesele de la Brasov au fost citati si salariatii de la Rafo, prin intermediul Sindicatului “Rafinorul”, insa pe angajati nu-i intereseaza luptele dintre creditori, ci efectele pe care acestea le au asupra actionariatului societatii. Ca urmare a modificarilor operate in tabelul creditorilor, actionarul majoritar oficial al Rafo, firma Balkan Petroleum (BKP), condusa de Marian Iancu, nu mai poate atinge nivelul de 97 % din actiuni, care figureaza acum in acte.

“Daca s-ar face conversia creantelor in actiuni, Balkan Petroleum n-ar mai detine decat vreo 34 % din actiuni”, a apreciat Ion Marian, liderul sindical de la Rafo. Insa BKP a vandut catre Calder-A International 97 % din actiunile Rafo, si nu 34 %.

Situatia a fost evidentiata si la intalnirea dintre liderul Sindicatului “Rafinorul”, Ion Marian, si presedintele firmei Calder, Uri Bider, desfasurata in ultimele zile ale lunii trecute. “Domnul Uri Bider a constatat cu regret faptul ca domnul Marian Alexandru Iancu nu poate onora prevederile contractului, din simplul motiv ca BKP, conform tabelului creditorilor, nu mai detine la Rafo 97 % din actiuni – a precizat Ion Marian.

Detinerea procentului mentionat ar presupune plata integrala a tuturor creditorilor, lucru imposibil de realizat in limita prevederilor financiare din contractul incheiat intre parti. Totusi, firma Calder-A International a cautat solutii si a acceptat sa preia datoria de 204 milioane de dolari pe care Rafo o are catre stat, din care 15-20 % sa achite imediat, iar restul in 72 de rate. Pana in 2009, Calder intentioneaza sa investeasca la Rafo 920 milioane de dolari”.

Insa contractul de vanzare-cumparare dintre Calder si BKP nu a fost inca inregistrat la AVAS, iar Calder nu figureaza pana acum ca actionar oficial la Rafo. Sindicalistii de la Rafo sunt de parere ca blocajul se datoreaza lui Marian Iancu, acesta incercand sa impiedice intrarea firmei Calder in drepturi. Pana si arestarea recenta a lui Marian Iancu pare sa faca parte din acest joc al intereselor. Imbracat in trening, fara bodyguarzi si cu bagajele facute, Marian Iancu traia episodul arestarii ca si cum fusese un eveniment programat din timp.

Gheorghe LEU

Comentarii

  1. marian iancu sa putrezeasca in puscarie si sa simta gustul ei si sindicalistul ion marian.alt hot.

Adauga un comentariu

*