Anticipatele vin la primavara viitoare

Declaratiile presedintelui Basescu au confirmat ceea ce se stia demult: Alianta DA mai exista doar pentru ca UE vrea stabilitate politica. Insa dupa probabila integrare de la 1 ianuarie 2007…

De acum este clar: intre PNL si PD nu mai exista nicio legatura reala. Doar piciorul in prag pus de oficialii Uniunii Europene mai tine laolalta Alianta D.A., de aceea in urmatoarele noua luni vom asista la un razboi surd (de imagine, in primul rand) intre cele doua partide.

Iminenta anticipatelor si evidenta implicare a lui Traian Basescu in jocul politic ii va obliga pe liberali sa isi reconsidere strategia, fiind de asteptat o crestere a vizibilitatii purtatorilor de mesaj din PNL, inclusiv reactivarea oficiala a unora care au fost tinuti la cutie.

Pe de alta parte, vom asista la o rafinare a mijloacelor de atac deoarece niciuna dintre tabere nu va risca sa foloseasca „arme mortale”, care ar pune in pericol integrarea la 1 ianuarie 2007.

In teritoriu se va intensifica racolarea de lideri formali si informali din comunitati si aici vor exista lovituri directe care sa vizeze prezumtivii adversari in cursa electorala directa. De aceasta incaierare vor putea profita PSD-ul (care va scapa de tirul acuzatiilor politice, dar nu si de anchetele de la DNA) si PRM-ul.

O floare si trei gradinari

Este clar ca la aceste anticipate va fi situatia din 2000, cand n-au existat aliante importante, fiecare partid mergand „solo”.

Cu ce vor veni partidele in campania electorala din februarie-martie 2007? PD-ul isi va asuma meritele integrarii prin reforma in Justitie (pentru ca Macovei este ministrul lui Basescu), prin realizarile lui Blaga la Interne si in administratie si prin evidentarea Ancai Boagiu care detine chiar portofoliul Integrarii. Liberalii au cota unica, relativa stabilitate economica si fiscala, unele investitii si… cam atat.

De cealalta parte, PSD-ul va specula toate greselile guvernarii D.A., mai laes ale partii ce revine PD, si va scoate in evidenta lipsa aproape totala a masurilor de protectie sociala. PRM-ul isi va etala binecunoscuta tirada populista, subliniind (si are argumente) ca ne-am integrat „in genunchi”.

Si PSD si PRM vor mai castiga procente daca vom avea iar inundatii la care se va reactiona prost iar iarna 2006-2007 va fi grea si guvernantii vor mai „comite” cateva prostii care vor afecta buzunarul populatiei.

Cei trei gradinari vor da tarcoale florii ros-alb-verde a UDMR-ului, un necesar aliat in formarea oricarei majoritati parlamentare care sa dea un guvern. Dar si Marko Bela are problemele lui cu aripile disidente ale maghiarimii, aripi care-i pot periclita chiar intrarea in Parlament.

3 iezi fara nicio capra

Conservatorii, PNG-ul si PIN-ul lui Gusa sunt trei iezi in pericol sa fie papati de lupul pragului de 5 la suta si sa ramana pe langa stana politicii. Cum PSD-ul n-a uitat ca iada conservatoare l-a folosit doar ca sa sara in Parlament si apoi a tulit-o la guvernare, este foarte putin probabil sa mai vedem vreo alianta.

De fapt toata lumea a ajuns sa se teama de „solutia imorala”, asa ca e posibil ca „antenele” si „Jurnalul” sa combata singuri. La PNG e simplu: daca Steaua ia cupa UEFA si mai face o branza prin fotbalul european, atunci Gigi Becali va tuna si fulgera prin Casa Poporului. Daca nu, nu… Cat despre cei muschetari de la PIN, cred ca salvator va fi simtul speculativ al lui Gusa care va gasi o solutie convenabila.

Nelu BROSTEANU

Adauga un comentariu

*