AngajaÅ£ii Carom OneÅŸti au blocat DN11 A Adjud – Miercurea Ciuc -UPDATE

Circulaţia rutieră pe Drumul Naţional 11 A Adjud- Miercurea Ciuc este deviată, de la Adjud spre Bacău, în ambele sensuri, drumul fiind blocat de aproximativ 500 de salariaţi ai Carom Oneşti, care protestează în stradă de marţi dimineaţă.

Angajaţii Carom SA Oneşti, singurul fost producător de cauciuc sintetic din România, au blocat drumul naţional pe porţiunea situată în preajma firmei, disperaţi că nu şi-au primit salariile din luna februarie şi că au datorii neachitate.

Ei cer continuarea continuarea activităţii combinatului şi plata salariilor restante, după ce au fost anunţaţi că, începând cu 16 mai, vor fi disponibilizaţi într-o primă tranşă 659 de salariaţi, urmând ca până la finele lunii aprilie şi ceilalţi circa 800 să fie trimişi în şomaj.

Carom SA a intrat în stare de lichidare după pronunţarea de către instanţa judecătorească, în noiembrie 2005. Demersurile întreprinse ulterior de către sindicalişti şi conducerea firmei au dus la o soluţie provizorie: firma să găsească un procesator care să închirieze utilajele şi să menţină pe salariaţi în activitate. Din păcate, acest procesator nu a fost găsit până în prezent, astfel încât reprezentantul lichidatorului financiar, Andrei Marghescu, i-a anunţat pe salariaţi, la mijlocul săptămânii trecute, că vor fi disponibilizaţi.

După ce mai multe încercări ale sindicatului şi conducerii firmei de a obţine autorizare fiscală de la Ministerul Finanţelor şi ANAF au eşuat, salariaţii au trecut la acţiuni mai dure, aşa cum au promis. Oamenii ameninţă că vor intra în greva foamei, până acum 300 de angajaţi înscriindu-se pe o listă pentru declanşarea acestei forme de protest, în timp ce alţii susţin că îşi vor da foc dacă nu va fi găsită o soluţie de menţinere a activităţii combinatului.

Carom Oneşti a acumulat datorii de 10.000 de miliarde de lei la stat. La faţa locului sunt prezenţi circa 50 de jandarmii, care însă nu au intervenit până în prezent.

Amos NEWS

Adauga un comentariu

*