Evanghelia dupa Iuda

În această evanghelie, Iuda nu apărea ca un trădător, ci ca un iniţiat care l-a denunţat pe Iisus romanilor, dar a făcut-o tocmai la cererea acestuia şi pentru mântuirea lumii.

„Manuscrisul, pierdut timp de 1700 de ani, a fost identificat ca aparÅ£inând literaturii apocrife a primilor creÅŸtini”, a declarat Terry Garcia, reprezentant al revistei National Geographic, cea care a făcut anunÅ£ul. ExistenÅ£a acestei evanghelii a fost atestată spre mijlocul secolului al II-lea d.Chr. de primul episcop de Lyon, Saint Irénée, care l-a catalogat drept text eretic. ÃŽn această evanghelie, Iuda nu apărea ca un trădător, ci ca un iniÅ£iat care l-a denunÅ£at pe Iisus romanilor, dar a făcut-o tocmai la cererea acestuia ÅŸi pentru mântuirea lumii.

Pasajul cheie din document este atribuit lui IIisus care îi spune lui Iuda: „Vei trece peste toate. ÃŽl vei sacrifica pe omul care m-a înveÅŸmântat”. SpecialiÅŸtii spun că această frază semnifică faptul că Iuda va contribui la eliberarea spiritului lui Iisus, ajutându-l să scape de „veÅŸmântul carnal”. Documentul, având un chenar din piele, a fost găsit în anii ’70 în deÅŸertul egiptean, aproape de El Minya. Manuscrisul este o copie a unei versiuni mult mai vechi scrisă în greacă. El a circulat printre negustorii de antichităţi în Europa, apoi în Statele Unite, unde a stat în cutia de valori a unei bănci din New York timp de 16 ani.

Frieda Nussberger-Tchacos, un anticar elveÅ£ian, l-a cumpărat în 2000. ÃŽngrijorat de faptul că manuscrisul era foarte deteriorat, anticarul l-a încredinÅ£at fundaÅ£iei elveÅ£iene Maecenas pentru a-l restaura ÅŸi traduce. Manuscrisul a fost tradus în engleză, germană ÅŸi franceză. Autentificarea documentului de 26 de pagini, scrise în dialectul copt (limbă derivată din vechea egipteană care servea doar serviciilor religioase), a fost realizată prin datarea cu radiocarbon 14, prin analiza cernelei, prin imagine multispectrală ÅŸi prin indici paleografici ÅŸi istorici. Manuscrisul, numit „Codex de Tchacos”, va fi restituit Egiptului ÅŸi va fi expus la muzeul copt din Cairo.

National Geographic, în colaborare cu fundaţia Maecenas, va prezenta pe canalul său de televiziune un documentar de două ore despre acest manuscris valoros pentru religia creştină.

Comentarii

  1. turbulentul I a zis:

    Adevar ori minciuna ? Personal am sesizat un anumit substrat precum ca iudeii se simt perescutati pentru fapta lui Iuda. Se incearca cresterea evreilor in ochii crestinilor?

  2. As vrea sa citesc mai mult despre acest subiect si chiar sa citesc aceasta Evanghelie. Va rog daca gasiti ceva sa ma anuntati. Va multumesc!

  3. Adresa mea este> Cip@4x.ro

Adauga un comentariu

*