Stocul de sange în judet este la limita

SANGE BACAUSpitalele bacauane se confrunta cu o noua criza de sange. Frigiderele Centrului de Transfunzie Sanguina s-au golit, din cauza patologiei de urgenta inregistrata in ultima perioada, ceea ce face ca stocul de sange sa fie la limita.

Sangele bacauanilor a devenit o marfa rara. Numarul donatorilor scade ingrijorator de mult pe zi ce trece. Din acest motiv, criza de singe din sistemul sanitar, inregistrata inca de la inceputul acestui an, este din ce in ce mai acuta.

Muncile agricole de primavara i-a indepartat efectiv pe donatori de Centrul de recoltare, iar bonul valoric de numai 300.000 de lei nu mai atrage pe nimeni. Stocul de singe este la limita, de aceea el se programeaza in functie de urgente.

„Numarul donatorilor s-a injumatatit in aceasta perioada, ne-a explicat Maria Avram, asistenta sefa a Centrului de Transfuzie. Stam foarte prost la grupele de sange 0.I si A II. Populatia ar trebui sa constientizeze ca donarea de sange trebuie sa fie benevola, pentru ca oricand este nevoie de sange si oricand cineva din noi toti putem fi pe patul unui spital.

Am avut trei campanii de recoltare de sange la Buhusi si abia au venit 65 de donatori. In aceste conditii, nu este de mirare ca trebuie sa programam fiecare punga de sange.

Abia putem asigura urgentele, insa bolnavii cu afectiuni cronice, cu ulcere, hemoragii si chiar cancere, care au si ei nevoie de tranfuzii de sange, raman descoperiti”.

Lipsa de produse sanguine îşi face simţita prezenţa mai ales în secţiile de Chirurgie, Medicină Internă şi Terapie Intensivă, cele mai mari consumatoare de sange. Situatia este cu atat mai dramatica, mai ales la inceput de saptamana, pentru ca in week-end Centrul de Transfuzie Sanguina Bacau este inchis pentru donatori.

Fiecare donare de sange poate salva o viata! Iar donatorul beneficiaza si el gratuit de un set complet de analize, de la glicemie, probe hepatice si teste pentru depistarea bolilor ce se transmit prin sange, pana la testul HIV/SIDA.

Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*