Staţiunea Slănic Moldova, fără alimentare cu apă potabilă şi cu circulaţia rutieră perturbată

O puternică alunecare de teren produsă, joi, în zona centrală, lângă hotelul Perla, a lăsat staţiunea Slănic Moldova fără alimentare cu apă potabilă şi cu circulaţia rutieră perturbată serios, informează Rompres.

În timpul prăbuşirii unui mal al pârâului ce traversează localitatea a fost antrenată şi conducta principală de apă potabilă, precum şi, în trei puncte diferite, o bandă de circulaţie a şoselei ce făcea legătura între centrul staţiunii şi zona campingului. De asemenea, în locul aleii pietonale ce ducea către izvoarele minerale a apărut o groapă mare, în timpul alunecărilor fiind antrenate şi chioşcurile comerciale situate în preajmă.

Nu s-au produs victime omeneÅŸti, dar pagubele materiale, spune primarul Andrei Åžerban, sunt foarte mari.

Tot edilul ÅŸef al Slănicului a precizat, în declaraÅ£ia făcută pentru Rompres, că în cursul serii ar urma să fie repusă în funcÅ£iune o conductă de apă mai veche, numai că „debitul mic al acesteia va permite doar menÅ£inerea igienei în apartamentele, vilele ÅŸi hotelurile din oraÅŸ”.

ÃŽn cursul zilei de vineri, autorităţi ÅŸi specialiÅŸti vor discuta la Slănic modalităţile concrete de rezolvare „chiar ÅŸi provizorie” a situaÅ£iei. Se are în vedere, ca prime măsuri, până la înlăturarea efectelor puternicei alunecări de teren, construirea unei conducte aeriene pentru refacerea aducÅ£iunii cu apă, precum ÅŸi oprirea circulaÅ£iei maÅŸinilor cu tonaj de peste 2,5 tone pe ÅŸoselele din staÅ£iune.

AgenÅ£ii economici interesaÅ£i de lemnul din pădurile Slănicului nu agreează o asemenea măsură. Autorităţile vorbesc, însă, despre „iminenÅ£a unor noi alunecări de teren” în zonă.

În vara anului trecut, în timpul calamităţilor naturale ce au afectat Valea Trotuşului, staţiunea Slănic Moldova nu a fost direct afectată, dar a suferit pierderi mari din cauza prăbuşirii unui pod şi a mai multor porţiuni din unica şosea ce făcea legătura oraşului cu o altă arteră de circulaţie rutieră.

Timp de câteva zile, aprovizionarea locuitorilor s-a făcut atunci pe cărări de munte, izolată rămânând şi echipa de fotbal FCM Bacău, care se afla pregătiri în staţiunea şi care a revenit, tot străbătând pe jos mai mulţi kilometri de drum muntos.

Într-un timp scurt şoseaua a fost redată circulaţiei ca urmare a unui ritm intens de lucru al drumarilor, dar problemele pentru Slănic Moldova au reînceput acum în preajma deschiderii noului sezon turistic.

Adauga un comentariu

*