Sondaj Gallup: Problemele economice ale României sunt corupţia, şomajul, nivelul taxelor şi al impozitelor, preţul utilităţilor publice

Peste 80% dintre subiecţii sondajului din merdiu urban şi care au studii superioare consideră că cele mai importante probleme economice cu care se confruntă România sunt corupţia, şomajul, nivelul taxelor şi al impozitelor şi preţul utilităţilor publice. Rezultatele sondajului Gallup au fost date publicităţii, joi, la Bucureşti.

Mersul economiei
Rezultatele sondajului Gallup relevă că, prin comparaţie cu anul trecut, situaţia economiei a suferit o uşoară depreciere în opinia populaţiei urbane cu educaţie medie şi superioară, astfel încât 34% afirmă că economia merge mai prost, faţă de 26% care afirmă că merge mai bine.

Şi întreprinzătorii consideră că economia din România are probleme. Astfel, 42% din cei intervievaţi susţin că sunt nemulţumiţi sau foarte nemulţumiţi de economia ţării, faţă de 20%, care se declară mulţumiţi.

Perspective pentru următoarele 12 luni

48% din populaţia urbană cu educaţie medie şi superioară se aşteaptă ca economia ţării să meargă mai bine, faţă de 22% care se aşteaptă să meargă mai prost. Oamenii de afaceri sunt ceva mai sceptici. Ei se aşteaptă ca economia României să meargă mai bine sau mult mai bine în proporţie de numai 40%, faţă de 30% care aşteaptă ca economia să meargă mai prost sau mult mai prost.

Comparativ cu alte ţări est-europene şi tipul de capital

54% dintre cei intervievaţi, susţin că faţă de alte ţări est-europene economia României merge mai prost, doar 19% susţinând că economia României merge mai bine. Există, de asemenea, o încredere mai scăzută în întreprinderile cu capital privat românesc faţă de întreprinderile cu capital stăin. În primele, au încredere 32% din respondenţi, iar în ultimele nu mai puţin de 46%. Majoritatea, adică 66% din cei chestionaţi, consideră că în prezent capitalul autohton nu este suficient de bine reprezentat în economia din România.

Cota unică de impozitare

Efectul cotei unice de impozitare asupra companiilor este apreciat ca unul benefic de aproximativ un sfert din cei chestionaţi, respectiv de 27%, jumătate, însă, respectiv 53%, afirmând că introducerea cotei unice nu influenţează în nici un fel activitatea companiei, iar 17% afirmând că efectul a fost mai degrabă unul negativ.

Aderarea la UE

Trei sferturi din cei chestionaţi afirmă că România este nepregătită sau deloc pregătită din punct de vedere economic pentru aderare. Poate tocmai de aceea, la capitolul efectelor benefice ale aderării, cei mai mulţi cred că după aderare calitatea produselor româneşti va creşte, pentru că va trebui să facem faţă unei pieţe mult mai competitive. În acelaşi timp, cel mai negativ efect ar fi că taxele şi impozitele vor fi mult mai mari. 68% dintre oamenii de afaceri interviavaţi se aşteaptă ca eventuala aderare a României la Uniunea Europeană să aibă un impact mai degrabă negativ asupra întreprinderilor mici şi mijlocii.

Metodologia cercetării

Sondajul a fost realizat în perioada 22 – 26 februarie, prin telefon ÅŸi are o eroare tolerată de ±4,2%. EÅŸantionul populaÅ£iei urbane a fost compus din 540 persoane din mediul urban cu vârsta între 18-65 ani, cu educaÅ£ie medie sau superioară (absolvent de liceu sau ÅŸcoală postliceală, respectiv absolvent de învăţământ superior de scurtă/lungă durată sau studii postuniversitare), cu acces la telefon fix.

Eşantionul persoanelor juridice (IMM-uri) cuprinde 428 persoane din conducerea companiilor din domeniile construcţii, agricultură şi vânătoare, industria alimentară şi a băuturilor, activităţi ale agenţiilor de turism, activităţi legate de mediu, transporturi, fabricarea/comercializarea produselor farmaceutice. Sondajul a fost realizat prin interviuri telefonice în perioada 24 februarie – 7 martie 2006.

CiteÅŸte REZULTATELE SONDAJULUI GALLUP

Adauga un comentariu

*